Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dnes v noci sa odohrá výnimočné nebeské divadlo: V tomto storočí niečo také už neuvidíte

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkcstock.com)

BRATISLAVA/PRAHA - Úplné zatmenie Mesiaca, pri ktorom kotúč tejto družice prejde stredom zemského tieňa, sa začne dnes o 21.30 h. Mesiac pri ňom bude stále viditeľný, dostane ale jemne oranžovú, tehlovo červenú, červenú alebo dokonca hnedastú farbu. Podobne dlhé úplné zatmenie bude možné pozorovať až v roku 2123. Výnimočný úkaz si nenechajú ujsť odborníci ani laici.

Pri zatmení sa Mesiac dostáva do zemského tieňa, jeho sfarbenie ale spôsobuje lom slnečného svetla o vzdušný obal Zeme. Na Mesiac dopadá len červená časť spektra. Na začiatku a na konci úplného zatmenia, kedy sa na okraj Mesiaca premieta svetlo prechádzajúce zemským ozónom, sa môže k načervenalému sfarbeniu pridať svetlosivý až namodralý nádych.

"Pôjde o najdlhšie úplné zatmenie Mesiaca v tomto storočí, jeho čiastočná fáza bude trvať tri hodiny a 55 minút a úplná fáza hodinu a 43 minút. Mesiac bude prechádzať tesne nad stredom zemského tieňa, a tak sa počas úplnej fázy na jeho povrch bude premietať tmavá hnedastá škvrna," konkretizoval Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov.

Počas jedného dňa nás
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Čiastočné zatmenie Mesiaca sa začne podľa jeho slov krátko pred západom Slnka, okolo 20.30 h. "Postupujúci zemský tieň po mesačnom povrchu si v malom ďalekohľade všimneme už v priebehu niekoľkých minút. Pri začiatku úplného zatmenia o 21.30 h už bude obloha dostatočne tmavá, aby vyniklo červenohnedé sfarbenie mesačného povrchu," dodal Rapavý s tým, že maximálna fáza zatmenia nastane o 22.22 h a zatmenie sa skončí až po polnoci.

Neobvyklé divadlo ponúkne aj planéta Mars, ktorá sa dostane do veľkej opozície so Slnkom a dosiahne najvyššiu jasnosť za posledných 15 rokov. Mars a Mesiac doplní nad južným obzorom tiež planéta Saturn, ďalej jasný Jupiter a na juhozápadnom obzore Venuša. Scenériu ozvláštni červená hviezda Antares medzi Saturnom a Jupiterom a v prípade bezoblačnej oblohy aj Mliečna dráha.

Viac o téme: VesmírMesiacMarsZatmenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu