Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Oceľová nádej za rok pomohla 14 deťom

Gabiku a Kristiána sa podarilo umiestniť do náhradnej rodiny, kde sú súrodenci šťastní. Zobraziť galériu (3)
Gabiku a Kristiána sa podarilo umiestniť do náhradnej rodiny, kde sú súrodenci šťastní. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Bezbranným deťom ponúka útočisko košické krízové centrum Oceľová nádej. Za prvý rok pôsobenia pomohli už 14 ratolestiam od 3 do 18 rokov. V súčasnosti v rodinnom dome na okraji mesta našli druhý domov Marcela, Jožko, Kristína, Jarko a Mário.

Domček je postavený z ocele, preto má centrum také zvláštne meno. „Pomáhame deťom v akejkoľvek životnej kríze, ak je ohrozené ich zdravie či fyzický a psychický vývin,“ uviedla vedúca centra Katarína Melichová. Deti sú z rodín, kde sú problémy s bytovou otázkou, alkoholom i so zvládnutím rodičovských povinností. „Prijať môžeme deti od 3 do 18 rokov na pol roka. Okrem dozoru im poskytneme psychologickú i inú odbornú pomoc,“ dodala Melichová.

Snahou centra je spolupracovať s pôvodnou rodinou, aby sa deti mohli vrátiť k vlastným rodičom. Ak sa to nepodarí, hľadajú možnosť umiestniť ich do náhradných rodín. „Ústavy a detské domovy sú krajným riešením. Zatiaľ sa tak stalo v prípade štyroch súrodencov, pretože sme ich nechceli rozdeľovať,“ konštatuje K. Melichová. Uviedla, že 4 deti sa vrátili k rodičom a tri ďalšie umiestnili v náhradnej rodine, pričom sledujú, ako sa im darí. „Deti sú šikovné a ťažko sa s nimi lúči. Mám však dobrý pocit, ak opäť žijú šťastne,“ teší vychovávateľku Alenu Tarhaničovú. Radnica na centrum Oceľová nádej prispieva sumou 2,3 milióna Sk, samosprávny kraj dal na jeho prevádzku tento rok 740-tisíc a miliónom prispel aj úrad práce a sociálnych vecí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu