Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pacientom hrozí, že za liekmi budú cestovať ďalej

Viacerým lekárňam v menších obciach hrozí zánik.
Viacerým lekárňam v menších obciach hrozí zánik.

BRATISLAVA - Pacientom podľa Slovenskej lekárnickej komory v budúcnosti hrozí, že budú za liečivami cestovať ďalej a budú mať k dispozícii horšie služby. Viaceré lekárne v menších obciach totiž môžu zaniknúť, pretože niektoré lekárne porušujú zákon a úrady ani ministerstvo zdravotníctva proti nim nezasahujú.

Komora vidí hrozbu najmä v tom, že niektoré firmy údajne vytvárajú prostredníctvom viacerých spoločností sieť lekární. Časom to môže viesť k zániku menších konkurentov, ktorých ale silnejšie spoločnosti nenahradia. Najmä v menších obciach sa im lieky totiž neoplatí predávať, povedal prezident komory Ján Valjan.

Vytvárať sieť lekární je navyše podľa Valjana protizákonné, rovnako ako zvyšovať predaj liekov na recept prostredníctvom reklamy či rôznych výhod pre pacientov. Tie ponúkla napríklad lekáreň v Čachticiach, keď nevyžadovala od pacientov predpísané doplatky za lieky, dodal šéf komory.

Valjan tvrdil, že na tieto prípady komora opakovane upozornila, vyššie územné celky, Štátny ústav pre kontrolu liečív, Protimonopolný úrad a ministerstvo zdravotníctva však zostali podľa neho nečinné.

Komora chce preto presadiť zmenu zákonov, aby sa zabránilo ich obchádzaniu a nejednoznačnému výkladu. Očakávajú pomoc od ministerstva zdravotníctva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu