Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slováci naďalej zanedbávajú preventívne prehliadky

BRATISLAVA - Slovenskí pacienti stále zanedbávajú preventívne prehliadky. Do ambulancií ich zatiaľ vo väčšom množstve nepritiahli ani aktivity zdravotných poisťovní, ktoré rozšírili okruh ponúkaných služieb, zhodli sa oslovení lekári.

Ľudia tak podľa nich nepriamo prispievajú k nárastu nákladov na liečbu a znepríjemňujú si život. Ak by lekári prostredníctvom prehliadok odhalili ochorenia skôr, pacienti by sa mohli vyhnúť napríklad ťažkým operáciám.

"Napriek tomu, že sa o tom opakovane hovorí, prehliadky sa vykonávajú v malom rozsahu," zhrnul svoje skúsenosti bratislavský lekár Peter Lipták. Rovnaká situácia bola podľa Františka Rusznyáka aj v Šahách. "Pacienti síce začali reagovať, ale na prehliadky chodia ojedinele," povedal. Väčší záujem o ne majú podľa neho ženy než muži.

Výraznejšiu zmenu doposiaľ neprinieslo ani lekárske presviedčanie. "Ten kto záujem má, toho nie je potrebné ani zvlášť upozorňovať. Ale ľuďmi bez záujmu nepohnú ani akékoľvek sľubované výhody," povedala lekárka Viera Sámelová.

Na prevenciu sa pritom zamerali aj zdravotné poisťovne. Všeobecná a Spoločná zdravotná poisťovňa sa zamerali napríklad na skoré odhalenie rakoviny hrubého čreva a konečníka. Dôvera sľúbila pre ženy prednostné vyšetrenia prsníkov na mamografoch, Európska zdravotná poisťovňa zase prispieva vybraným skupinám poisteniek na vakcínu proti rakovine krčka maternice.

Ponuku nedávno doplnila poisťovňa Apollo vyšetreniami, ktoré by mali odhaliť hrozbu infarktu. Výhodou je podľa Liptáka jednoduchosť zisťovania, takže pacient sa na prehliadke výraznejšie nezdrží. Poisťovňa Union sa zamerala aj na prevenciu ľudí zo sociálne slabšieho prostredia a ponúka očkovanie proti žltačke.

Na preventívne prehliadky prišlo vlani napríklad asi 323.000 klientov Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktorá je najväčšia a má približne tri milióny poistencov. Bolo to o necelých 6000 ľudí viac ako v roku 2005, informovala ČTK Jana Millerová z poisťovne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu