Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nepotrebujeme iba techniku, ale aj dobre vycvičených a ohodnotených vojakov, povedal Zmeko

Daniel Zmeko
Daniel Zmeko (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Ozbrojené sily SR nepotrebujú len novú techniku, ale aj kvalitne vycvičených a dostatočne ohodnotených vojakov. Uviedol to nový náčelník Generálneho štábu Daniel Zmeko, ktorý bude 7. júna tohto roka presne mesiac vo svojej funkcii.

Zmeko tiež povedal, že Ozbrojené sily vo svojej histórii nerealizovali príliš mnoho modernizačných projektov a stále sú závislé na starej technike. Náčelník Generálneho štábu nevynechal ani samotných vojakov, ktorí podľa neho tiež potrebujú pozornosť v rámci ohodnotenia či iných benefitov.

"Dnes sme prakticky v stave, kedy potrebujeme modernizovať takmer úplne všeko. V rámci Ozbrojených síl SR sú však tri oblasti, ktorým musíme venovať v budúcnosti rovnakú pozornosť. Moderná technika, výcvik a personál. Nesmie sa nám stať, že sa budú tieto tri elementy predbiehať, pretože sa vrátime opäť na začiatok. Mojím cieľom a prioritou je, aby sme venovali pozornosť týmto trom oblastiam a mali bojaschopnú a spôsobilú armádu,“ povedal Zmeko.

Ten v rámci personálnych otázok uviedol, že v súčasnosti nie sú naplnené ani základné počty, ktoré sú naplánované v kapitole rezortu obrany. Zmeko chce preto predložiť návrhy do celkovej koncepcie štátnej služby profesionálnych vojakov, ktorými by sa dala zvýšiť atraktivita vojenského povolania.

„Aktuálne nedosahujeme s počtami vojakov, ani čísla, ktoré nám rezort obrany v rámci svojej kapitoly vyčlenil. Ako najjednoduchšie riešenie sa môže zdať zvýšenie platov. Financie sú však iba jedným z benefitov, budeme sa preto snažiť priniesť viacero návrhov, ktoré by mohli zvýšiť záujem o ozbrojené sily. Môžem spomenúť napríklad sociálne zabezpečenie, legislatívne úpravy či zvyšovanie prestíže v spoločnosti samotnej vojenčiny,“ priblížil niektoré z aktivít Zmeko. Na Ministerstve obrany SR v súčasnosti pôsobí zhruba do 12,500 profesionálnych vojakov.

Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska vymenoval generálporučíka Daniela Zmeka na post náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR 26. apríla tohto roka. Zmeko oficiálne prebral funkciu 7. mája, keď nahradil na tomto poste Milana Maxima. Zmekovému vymenovaniu predchádzala kritika politickej opozície aj časti armádnych generálov. Daniel Zmeko pôsobil na ministerstve obrany ako národný riaditeľ pre vyzbrojovanie.

Viac o téme: VojaciArmádaSlovenskoDaniel ZmekoNáčelník Generálneho štábu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu