Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ďalšie odhalenie v kauze financovania Kiskovej kampane: Podivné opravy v účtovníctve

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

BRATISLAVA - Firma KTAG podala 15 opravených daňových priznaní. Informujú o tom stredajšie Hospodárske noviny. Dodatočné daňové priznania v rodinnej firme prezidenta SR Andreja Kisku dáva denník do súvislosti s kontrolou daňového úradu, ktorá sa na prelome rokov 2017 a 2018 uskutočnila vo firme KTAG.

V dodatočných daňových priznaniach už nefigurovali výdavky na prezidentskú kampaň. Okolnosti potvrdil aj prezidentov hovorca Roman Krpelan. "Konateľ spoločnosti KTAG nariadil účtovníčke, aby spravila preúčtovanie a doplatok dane," uviedol.

KTAG tak spolu na daniach za rok 2013 a časť roku 2014 doplatila o niekoľko rokov neskôr 172.000 eur. Denník pripomína, že Kiskova firma mala problémy s daniarmi už aj skôr, v rámci roka 2014, keď spoločnosti nepriznali žiadanú vratku DPH v hodnote takmer 147.000 eur.

Vyjadrili sa aj liberáli

Prezident SR Andrej Kiska by mal zverejniť všetky dokumenty, ktoré sa týkajú prepojenia financovania jeho prezidentskej kampane a firmy KTAG. Hlavu štátu k tomu vyzvali predstavitelia SaS. Liberáli konštatujú, že i vzhľadom na aktuálne medializované informácie stráca inštitút prezidenta SR na vážnosti a dôstojnosti.

"Myslíme si, že za danej situácie by mal Andrej Kiska zverejniť všetky objednávky na práce, o ktoré požiadal firmu KTAG v rámci svojej neoficiálnej i oficiálnej kampane, rovnako i faktúry, ktoré mu spoločnosť KTAG po realizácii týchto prác adresovala a tiež doklady o úhrade týchto faktúr zo súkromných zdrojov prezidenta," uviedli liberáli.

Podľa SaS je to priama cesta k objasneniu celého prípadu. Liberáli v tejto súvislosti upozorňujú aj na to, že verejnosť nemá istotu, či dokumenty z Kiskovej prezidentskej kampane, ktoré sa dostávajú do médií, sú podvrhom alebo kópiami originálov.

Podľa stredajších medializovaných informácií rodinná firma A. Kisku KTAG podala 15 opravných daňových priznaní. Majú súvisieť s kontrolou daňového úradu, ktorá sa na prelome rokov 2017 a 2018 uskutočnila vo firme KTAG. V dodatočných daňových priznaniach už nefigurovali výdavky na prezidentskú kampaň. Okolnosti potvrdil aj prezidentov hovorca Roman Krpelan.

Viac o téme: Andrej KiskaKTAGDańové priznania
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu