Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Lístok na MHD v Bratislave kúpite na platobnú kartu: Ministerstvo však už hovorí o rizikách

Električka Špitálska
Električka Špitálska (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy a výstavby SR upozorňuje na riziko zavedenia možnosti pre cestujúcich kúpiť si predplatný cestovný lístok v mestskej hromadnej doprave (MHD) v Bratislave aj na platobnú kartu. Ako objasňuje ministerstvo dopravy, cestujúci si totiž môže na bankomatovú kartu nahrať iba cestovný lístok na bratislavské zóny (100+101). Nemôže tento predplatný cestovný lístok využiť v prostriedkoch iných dopravcov v rámci týchto zón, teda nemôže na cestovanie v rámci mesta využiť prímestský autobus alebo vlak.

Ostatní dopravcovia totiž nemajú zariadenia na čítanie bankomatových kariet. Preto „existuje možnosť, že cestujúci začnú vnímať integrovaný dopravný systém ako nespoľahlivý, neprehľadný a zbytočný“, uviedla v reakcii na dnešnú tlačovú besedu Dopravného podniku Bratislava hovorkyňa Ministerstva dopravy a výstavby SR Karolína Ducká.

Možnosť kúpiť si predplatný cestovný lístok na bratislavskú MHD na platobnú kartu platí iba vo vozidlách MHD v Bratislave. Cestujúci môžu 7, 30, 90 a 365-dňové cestovné lístky pre mestské zóny kúpiť na platobné karty Mastercard a VISA. Pri kontrole vo vozidlách MHD priložia kartu k čítačke revízora. Médiá o tom informovali generálny riaditeľ podniku Milan Urban a generálny riaditeľ Mastercard Miroslav Lukeš. V rámci Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) si však ľudia predplatný lístok zatiaľ kúpiť nemôžu.

Takýto postup rezort dopravy nepovažuje za korektný voči cestujúcim, ktorým to spôsobí nové komplikácie a tiež voči ostatným partnerom, ktorí budú vnímaní ako nepripravení na takýto krok a inovácie. Ministerstvo preto vyzýva na spoločný postup. „V rámci IDS by jednotliví partneri, či už objednávatelia dopravy alebo samotní dopravcovia, mali v maximálnej možnej miere postupovať koordinovane a zavádzanie zmien realizovať najmä v prospech cestujúceho, aby systém fungoval spoločne a v duchu najnovších trendov. Iba týmto prístupom je možné naplniť hlavný zmysel integrovaných dopravných systémov - zvyšovanie atraktivity verejnej osobnej dopravy formou podpory silných stránok jednotlivých druhov dopravy,“ dodalo v stanovisku ministerstvo dopravy.

Viac o téme: Platobná kartaMinisterstvo dopravyHlavné mestoBratislavaMHD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu