Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najjedovatejší pavúk v našich lesoch: Ladislav zverejnil FOTKU, nič pre arachnofobikov

Stepník. Zobraziť galériu (2)
Stepník. (Zdroj: FB/Ladislav Šubovič)

BRADLO - Máte strach z pavúkov a bojíte sa, že by vás mohlo ich uštipnutie ohroziť? Aj na Slovensku existujú jedovaté pavúky, no pre človeka nie sú také nebezpečné ako tie, ktoré sa k nám môžu dostať z exotiky napríklad v banánoch. Jeden z najjedovatejších pavúkov strednej Európy sa však nachádza v našich lesoch a podľa niektorých ľudí je ho vidno čoraz častejšie.

Ladislav sa v turistickej skupine na sociálnej sieti pochválil svojím úlovkom. Na potulkách na Bradle natrafil na krásneho, maličkého červeno-čierneho pavúka. "Tohto malého pavúčika som dnes na Bradle, kde bolo aj dosť turistov, vzal na ruku. No až doma som zistil, že je to stepník červený, jeden z najjedovatejších pavúkov strednej Európy," napísal Ladislav k fotkám.

Stepník.
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: FB/Ladislav Šubovič)

Ako však sám dodal, stepníkov jed vám veľmi neublíži, nie je smrteľný. Pozor si však musia dať alergici. Okrem toho Ladislav, pravdepodobne, natrafil na samčeka, pretože samičky sa väčšinou schovávajú pod kameňmi alebo v zemných norách. Jed samčeka Stepníka nie je taký jedovatý ako samičky.

Stepník

Stepník červený alebo Eresus cinnaberinus alebo Eresus niger je pavúk z čeľade stepníkovité. Svojím červeným sfarbením patrí medzi najkrajšie v Európe. Možno ho nájsť prevažne na teplých lokalitách stepného a lesostepného charakteru. Častejšie však nájdete samčeka, pretože samička sa väčšinou ukrýva pod kameňmi a v zemných norách.

Napriek tomu, že po uhryznutí stepníkom vám nehrozí smrť, ich jed rozhodne nevyvoláva príjemné reakcie. Okrem zvýšenej teploty, vás čaká nevoľnosť a potenie.

Viac o téme: Jedovaté pavúkyPavúky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu