Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľké varovanie hygienika FOTO: Nebezpečná pánska vôňa a zavádzajúca kúpeľná kozmetika na trhu

Hlavný hygienik Slovenskej republiky upozorňuje na nebezpečnú kozmetiku, ktorá sa môže nachádzať na našom trhu. Zobraziť galériu (5)
Hlavný hygienik Slovenskej republiky upozorňuje na nebezpečnú kozmetiku, ktorá sa môže nachádzať na našom trhu. (Zdroj: ÚVZ SR, )

BRATISLAVA – Na spotrebiteľskom trhu sa objavila ďalšia vlna nebezpečnej kozmetiky. Varuje pre ňou hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Na podozrivé výrobky upozornili kontrolné orgány v Českej republike a v Litve.

ÚVZ SR v pondelok 7. mája na svojej stránke upozornil na dve nebezpečné kozmetické produkty, ktoré nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Českej republike a v Litve.

Vôňa s utajením zložením

V pánskej toaletnej vode ACTION Four od značky Shirley May, ktorá pochádza zo Spojených arabských emirátov bola zistená prítomnosť látok, ktoré nie sú uvedené na obale produktu.

Hlavný hygienik Slovenskej republiky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ÚVZ SR, )

Štátny hygienik varuje pred nebezpečnou kozmetikou: FOTO V kontrole prepadli poľské gély a indická farba

„Vo výrobku bola zistená prítomnosť látok Citronellol (0,0063 percent), Geraniol (0,0028 percent), Eugenol (0,0026 percent, Alpha-isomethyl ionone (0,0079 percent a Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde (0,0069 percent), ktoré neboli uvedené v zozname zložiek,“ varuje Mikas s tým, že vyššie uvedené látky môžu u citlivých osôb vyvolať alergickú reakciu.

Hlavný hygienik Slovenskej republiky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ÚVZ SR, )

Nebezpečná pánska vôňa je predávaná v 100-mililitrových oranžových fľaškách v kartónových obaloch. Zodpovednou osobou je spoločnosť S.A.O. Industries LLC.

Nebezpečný koláčik do kúpeľa   

Za nebezpečný bol označený aj výrobok do kúpeľa od značky Bomb cosmetics, ktorý svojím vyhotovením pripomína koláčik.

Hlavný hygienik Slovenskej republiky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ÚVZ SR, )

„Vyššie uvedený výrobok pripomínajúci potravinu nie je bezpečný, pretože má formu, vôňu, farbu, vzhľad, obal, označenie, objem alebo rozmery, ktoré môžu spôsobiť, že spotrebitelia, najmä deti, si ho zamenia s potravinou a v dôsledku toho ho môžu vkladať do svojich úst, cmúľať alebo prehĺtať, čo by mohlo byť nebezpečné a zapríčiniť napríklad dusenie, otravu alebo perforáciu či zablokovanie tráviaceho ústrojenstva,“ upozorňuje štátny hygienik. Dodal, že 180-gramový výrobok do kúpeľa v tvare koláčika je ozdobený kvietkami, zabalený do papierového košíka a plastového obalu a posypom.

Hlavný hygienik Slovenskej republiky
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: ÚVZ SR, )

Nebezpečný výrobok sa predáva pod názvom My Fair Lady Brulee a vyrába ho anglická spoločnosť Get Fresh Cosmetics Ltd.

V závere správy Mikas zdôrazňuje, že nie je vylúčené, že sa uvedené výrobky vyskytujú aj na Slovensku.

Viac o téme: KozmetikaInšpekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu