Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Na Slovensku si cigarety kúpia aj deti: Inšpektori v akcii, argumenty predávajúcich vás šokujú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getteimyges.com)

BRATISLAVA – Inšpektori zo Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) vykonali v 21. týždni tohto roka veľkú kontrolnú akciu, ktorá bola zameraná na zákaz predaja tabakových výrobkov osobám mladším ako 18 rokov. Zistili, že predaj tabakových výrobkov neplnoletým osobám oproti minulému roku vzrástol až o 10 percent.

Objektmi kontroly, ktoré sa uskutočnili počas 21. týždňa 2018, boli prevádzkové jednotky obchodných reťazcov, čerpacie stanice, novinové stánky, malé predajne potravín, prevádzky verejného stravovania, kaviarne a hostince.

Osoby mladšie ako 18 rokov, ktoré sa kontrol zúčastnili, boli rozdelené do dvoch vekových kategórií.  V prvej mali účastníci od 11 do 15 rokov a v druhej od 16 do 17 rokov.

Rodičia POZOR! Táto hračka môže deťom zablokovať dýchacie cesty, hrozí aj zadusenie

Výsledky kontroly

Inšpektori prostredníctvom kontrolných nákupov, ktoré uskutočnili osoby mladšie ako 18 rokov, dokopy prekontrolovali 88 prevádzkových jednotiek, z toho bolo 14 obchodných reťazcov a 74 malých predajní.

„Tabakové výrobky (TV) boli odpredané v 29 prípadoch, čo predstavuje 32,95 percenta. Z týchto prípadov boli TV osobe mladšej ako 18 rokov odpredané v 5 obchodných reťazcoch a 24 malých prevádzkach. V prevádzkach verejného stravovania bolo vykonaných 14 kontrolných nákupov, pričom odpredaj bol zistený v 6 prevádzkach, čo predstavuje 42,86 percenta,“ uviedla SOI.

Z vyššie uvedeného vyplýva, že inšpektori zaznamenali až 29 prípadov, kedy boli protizákonne odpredané tabakové výrobky neplnoletým osobám. V 26 prípadoch (90 percent) išlo o odpredaj TV maloletému vo vekovej kategórii 11 až 15 rokov, v 39 prípadoch (10 percent) išlo o odpredaj TV mladistvému vo veku 16 do 17 rokov.

V siedmich prípadoch nebol osobe vydaný doklad o kúpe TV. V rámci vykonaných kontrol bolo prešetrených 6 spotrebiteľských podnetov, pričom v 5 prípadoch sa predmet podania potvrdil.

Najviac porušení zákona o ochrane nefajčiarov bolo zistených v Trnavskom kraji (80 percent). Najmenej pochybení zistili inšpektori v Bratislavskom kraji, keď počas kontrolnej akcie zaznamenali jeden prípad predaja TV osobám mladším ako 18 rokov.

Inšpektori zo SOI vykonali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getteimyges.com)

Opatrenia

„Vo všetkých kontrolovaných prevádzkových jednotkách boli spísané inšpekčné záznamy. V prípade zistených nedostatkov boli prijaté opatrenia a uložené záväzné pokyny na ich odstránenie,“ informovala SOI.

Bratislavský inšpektorát

Na čerpacej stanici Slovnaft na Bajkalskej ulici bol zistený odpredaj TV, pričom si predávajúci žiadnym spôsobom neoveroval vek kupujúceho. Ide o opakovaný nedostatok, nakoľko aj v roku 2016 bol zistený odpredaj.

Trnavský inšpektorát

V stánku T press na Námestí J. Herdu boli 14-ročnej odpredané cigarety L&M. Predavačka pri predaji overovala vek figurantky otázkou, či má 18 rokov, na ktorú maloletá odpovedala: „nemám“. Potom sa predavačka figurantky dvakrát opýtala, či ju niekto poslal kúpiť cigarety, na čo maloletá vždy odpovedala: „nie, neposlal“. Následne jej cigarety odpredala a vydala doklad o kúpe.

Trenčiansky inšpektorát

V obchodnom subjekte Srdiečko Lahôdky v Považskej Bystrici bol odpredaný tabakový výrobok mladistvej, nevydaný doklad, ako aj potvrdenie spotrebiteľského podania. Figurantka zaplatila za kontrolný nákup 5-eurovou bankovkou a predávajúci jej správne vydal výdavok mincami 1,70 eur a podal jej balenie cigariet. Doklad o kúpe však nevydal. Inšpektori žiadali o vrátenie finančnej čiastky 3,30 eur a chceli vrátiť tovar bez zmeny kvality späť do predaja, avšak predávajúci odmietol zaplatenú sumu vrátiť.

V priebehu kontrolného nákupu maloletá stála pri obslužnom pulte a inšpektori monitorovali prebiehajúci nákup z blízkosti v priestoroch prevádzky. Po vydaní inšpektori pristúpili k predávajúcemu a preukázali sa služobnými preukazmi. Následne došlo ku konfrontácií medzi predávajúcim a inšpektormi. Uvedenú skutočnosť inšpektori telefonicky oznámili na inšpektorát SOI a po dohode prizvali uvedené skutočnosti potvrdiť mestskou políciou. Po telefonáte predávajúci začal poskytovať súčinnosť – predložil Výpis z Obchodného registra, ale zároveň uviedol, že nebude nič podpisovať a následne na konci prevádzkovej doby inšpektorov požiadal o opustenie prevádzky a následne prevádzku zavrel, a to ešte pred príchodom mestskej polície.

Žilinský inšpektorát

V prevádzke Bar, kaviareň na Nám. Slobody v Kysuckom Novom Meste, bol 15-ročnému odpredaný TV. Čašníčka, ktorá tabakový výrobok maloletému odpredala, vo svojej vysvetlivke uviedla: „Bola som presvedčená, že zákazník je plnoletý, pretože mladistvým je vstup zakázaný, čo je uvedené na dverách, a mladiství sem ani nechodia, pretože je tu herňa.“

Počas kontroly sa dostavil na prevádzku aj podnikateľ, ktorý vo svojej vysvetlivke uviedol: „Na vstupe do prevádzkarne je na trvale viditeľnom mieste umiestnený oznam „Zákaz vstupu osobám mladším ako 18 rokov“. Z toho dôvodu tu nemala osoba, ktorá zakúpila cigarety, čo robiť.“ K uvedenému predaju a vysvetlivke je potrebné uviesť, že v danej prevádzkarni, v ktorej je aj herňa, nielenže maloletú osobu z týchto priestorov nevykázali, ale ešte ju aj obslúžili a odpredali jej cigarety.

Na žilinskej čerpacej stanici Slovnaft na Kragujevskej ulici bol maloletej osobe vo veku 15 rokov odpredaný TV. Predavačka, ktorá tabakový výrobok maloletému odpredala, vo vysvetlivke uviedla: „V návale práce som si nevypýtala OP.“

Inšpektori zo SOI vykonali
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getteimyges.com)

Banskobystrický inšpektorát

Vo zvolenskom Kauflande bol opakovane zistený odpredaj TV maloletej osobe, ktorá nedovŕšila ani 14 rokov. V roku 2017 už bola tomuto subjektu uložená pokuta vo výške 1 000 eur.

Odpredaj bol zistený aj vo zvolenskom obchodnom reťazci CBA. Predávajúci sa správali arogantne a agresívne, pričom v prítomnosti maloletej osoby používali nadávky.

Košický inšpektorát

V rožňavskom GECO Tabak na Šafárikovej ulici v Kauflande zodpovedný pracovník vyjadril pochybnosti súvisiace s vekom maloletej osoby. Na základe jeho žiadosti bolo predavačke, ktorá odpredala tabakový výrobok, umožnené nahliadnuť do občianskeho preukazu maloletej osoby vo veku 15 rokov.

V novinovom stánku Milka v Rožňave došlo ku kolapsovému stavu podnikateľky, ktorá opakovane nedodržala zákaz predaja tabakových výrobkov osobám mladším ako 18 rokov.

V Tomi diskont na Hviezdoslavovej ulici v Moldave nad Bodvou si prítomná predavačka vyžiadala od figuranta občiansky preukaz a vypočítavala vek prostredníctvom kalkulačky.

„Predaj TV osobám mladším ako 18 rokov oproti roku 2017, kedy SOI zaznamenala 23-percentné porušenie zákona, vzrástol na súčasných 33 percent,“ informovala inšpekcia vo svojej správe z 31. mája.

Viac o téme: FajčenieInšpekciaZákaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu