Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

MS SR: Lipšic nepozná zákon, ktorý sám predkladal

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA - Proti neprimerane nízkym trestom za závažné trestné činy sa v prípade uzavretia dohody o vine a treste nedá podať dovolanie, uvádza Ministerstvo spravodlivosti SR.

Rovnako ani proti miernejšej právnej kvalifikácii skutku v takomto prípade. V praxi sa vyskytli právne nedostatky v tomto smere, ktoré bude Ministerstvo spravodlivosti SR riešiť pripravovanými novelami trestných kódexov, uvádza sa ďalej vo vyhlásení. " Reakcia poslanca Daniela Lipšica na uvedený zámer rezortu je podľa MS SR iba zavádzaním verejnosti a zakrývaním neprijateľnej pravdy, že aj ťažkí páchatelia môžu vyviaznuť s nízkymi trestami. Práve poslanec Lipšic predkladal v roku 2005 do parlamentu nový Trestný poriadok a je zarážajúce, že ako vtedajší minister nepozná jeho súčasný obsah," tvrdí MS SR vo svojom vyhlásení.

"V súčasnosti totiž nie je možné podať dovolanie proti dohodnutému výroku o treste, a teda proti výške trestu. Dovolanie je možné podať iba v prípade zásadného porušenia práv na obhajobu alebo v prípade porušenia ustanovení trestných kódexov týkajúcich sa väzby a podmienečného prepustenia. Nie však v prípade neprimerane nízkych trestov, čo je zásadný rozdiel, ktorý si poslanec Lipšic nedokázal uvedomiť.

Rovnako nie je pravdou, že by minister spravodlivosti SR Štefan Harabin v prípade porušenia zákona nepodával dovolania. Naposledy išlo o prípad policajta obžalovaného v prípade závažnej dopravnej nehody, ktorého súd napriek dôkazom o vine oslobodil. Okrem toho rezort spravodlivosti vykonáva účinnejší dozor nad znalcami, notármi a exekútormi. Bolo podaných viacero disciplinárnych návrhov s prísnymi trestami. Na rozdiel od minulosti však rezort spravodlivosti už nekomentuje súdne rozhodnutia bez znalosti spisu a vopred nevynáša súdy nad podozrivými," uvádza MS SR vo svojom stanovisku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu