Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Rakúsko schválilo návrh zákona, ktorý sa dotkne aj desaťtisícov Slovákov: Kritizoval ho aj Kiska

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VIEDEŇ - Rakúska vláda v stredu schválila návrh na obmedzenie prídavkov na deti občanom iných krajín EÚ pracujúcich v krajine, ak ich deti nežijú v Rakúsku. Znížené majú byť na úroveň obvyklú v ich krajine. Takzvanú indexáciu, ktorá má postihnúť najmä rodiny pracovníkov z krajín, ako sú Maďarsko, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko i Česká republika, chce preveriť Európska komisia.

Spoveď vraha z Neziderského jazera: Detaily beštiálneho prípadu rozštvrtenej Slovenky

Zákon má podľa agentúry APA v druhej polovici tohto roka schváliť parlament a na začiatku budúceho roka by mal vstúpiť do platnosti. Rakúska vláda si od opatrení sľubuje ročné úspory vo výške 100 miliónov eur.

Podľa vlády rakúsky štát v roku 2016 vyplatil na prídavkoch na deti práve úniovým alebo švajčiarskym občanom, ktorých deti zostali vo svojej krajine, okolo 273 miliónov eur. Týkalo sa to približne 132-tisíc ľudí.

Vďaka úspore vyplývajúcej zo schváleného návrhu budú "spravodlivým spôsobom podporené rakúske rodiny tým, že rozpočtové prostriedky budú môcť byť použité na ďalšie dôležité sociálne ciele," uviedol rakúsky vicekancelár a predseda protiimigračnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Heinz-Christian Strache.

Heinz-Christian Strache
Zobraziť galériu (3)
Heinz-Christian Strache  (Zdroj: AP Photo/Darko Vojinovic,file)

Napríklad na novorodenca bez ďalších súrodencov v Maďarsku bude jeho rodič pracujúci v Rakúsku odteraz poberať len 93,61 eur namiesto doterajších 172,40 eur, uviedla APA.

Kiska označil indexáciu za nespravodlivú

Slovenský prezident Andrej Kiska pri svojej februárovej návšteve Rakúska takzvanú indexáciu označil za nespravodlivú a upozornil na možné problémy s právom Únie. Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen zdôraznil, že v Rakúsku pracujú tisícky slovenských zdravotných sestier a opatrovateliek. Je podľa neho ťažké si predstaviť, ako by bez tejto pomoci vyzerali opatrovateľské služby v Rakúsku.

Podľa minuloročného prieskumu, z ktorého cituje APA, uviedlo až 40 percent opatrovateliek, že bez prídavkov na deti by prácu v Rakúsku nevykonávali, pretože by sa už nevyplatila. Podľa odhadov pracuje v Rakúsku až 40-tisíc slovenských opatrovateliek, ktoré poberajú prídavky na približne 30-tisíc detí.

Najnovšia obeť zákazu buriek v Rakúsku: Policajti poriadne vytrápili ťažko chorého mladíka

Proti je aj ministerstvo zahraničia

Rakúsky návrh zákona o zavedení nižších rodinných prídavkov na deti žijúce v zahraničí nie je v súlade s legislatívou EÚ. Upozornil na to hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Peter Susko.

"Snahy rakúskej vlády zaviesť vnútroštátnu úpravu, ktorou sa výška prídavkov na deti má určovať podľa životnej úrovne krajiny bydliska dieťaťa, berieme na vedomie, ale súčasne zastávame názor, že takáto právna úprava nie je v súlade s legislatívou EÚ," uviedol Susko.

Hovorca MZVaEZ taktiež pripomenul, že Slovensko s rakúskou stranou na túto tému opakovane diskutovalo.

Rakúsko schválilo návrh zákona,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

EK indexáciu preskúma

Európska komisia v stredu rakúskej vláde odkázala, že indexáciu prídavkov na deti podrobí dôkladnému preskúmaniu. Viedni tak hrozí aj konanie kvôli porušeniu úniových zmlúv, upozornila APA.

"Európska komisia návrh preskúma z hľadiska jeho súladu s právom Únie, len čo bude schválený," uviedol v stredu Christian Wigand, hovorca eurokomisárky pre zamestnanosť a sociálne veci Marianne Thyssenovej.

Podľa agentúry DPA by navrhované škrty mali postihnúť predovšetkým rodiny, ktorých deti žijú na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. Deti žijúce vo Švajčiarsku alebo Belgicku naopak v budúcnosti dostanú - s ohľadom na vyššie životné náklady - viac peňazí.

Viac o téme: ObmedzeniePrídavky na detiRakúskoIndexácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu