Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rumunsko môže zažalovať Rakúsko kvôli zákonu o krátení prídavkov pre deti

Šéf rumunskej diplomacie Teodor Melešcanu
Šéf rumunskej diplomacie Teodor Melešcanu (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRUSEL - Rumunské predsedníctvo v Rade EÚ využije všetky dostupné možnosti, aby riešilo situáciu, ktorú zapríčinilo Rakúsko prijatím zákona obmedzujúceho prídavky na deti občanom iných krajín EÚ pracujúcich v Rakúsku, ktorých deti tam nežijú. Uviedol to v utorok rumunský minister pre európske záležitosti George Ciamba na úvod zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli.

Rakúska vláda si od opatrenia, ktoré začalo platiť 1. januára, sľubuje ročné úspory sto miliónov eur. Úprava bola vypočítaná podľa priemerných životných nákladov v krajine pobytu detí zahraničných zamestnancov. Indexácia, ktorú rakúska vláda schvália vlani v máji, sa dotkne najmä pracovníkov z Maďarska, Slovenska, Rumunska, Bulharska a Českej republiky. 

Proti uvedenému zákonu neprotestujú len niektoré členské štáty EÚ, ale výhrady má aj Európska komisia (EK). Jej hovorkyňa v pondelok uviedla, že exekutíva EÚ starostlivo preskúma skutočnosť, či tento rakúsky právny predpis je zlučiteľný s legislatívou Únie. Podľa jej slov však v zásade európske právo neumožňuje indexáciu prídavkov a ide tiež o problém diskriminácie, lebo zahraniční pracovníci prispievajú do vnútroštátnych systémov poistenia a preto sa očakáva, že budú mať rovnaké výhody bez ohľadu na svoju štátnu príslušnosť a miesto pobytu svojich detí.

Ciamba na otázky novinárov, kedy chce Bukurešť podniknúť právne kroky voči Rakúsku, odpovedal, že ide o "komplexný proces" a dodal, že v hre sú všetky možnosti. "Máme plnú dôveru v európsky inštitucionálny systém. Treba sa pokúsiť vyriešiť túto otázku najskôr v rámci inštitúcií EÚ a Európska komisia sa jasne vyjadrila. Nechceme sa unáhliť ohľadom svojich ďalších krokov," uviedol Ciamba. Zopakoval, že Rumunsko má záujem využiť všetky možnosti na ochranu záujmov svojich občanov, ktorí sú tiež občanmi EÚ a spoliehajú sa na to, že súdržnosť je jedným zo základných pilierov Únie a zárukou fungovania štyroch základných slobôd. 

S rovnakými argumentmi podľa agentúry Agerpres vystúpil v nedeľu aj šéf rumunskej diplomacie Teodor Melešcanu, ktorý zároveň naznačil možnosť, že Rumunsko sa v tejto súvislosti obráti na Súdny dvor EÚ. Melešcanu otvorene označil sporný zákon za diskriminačný, ktorý pripraví deti rumunských pracovníkov o polovicu sumy v podobe príspevkov na deti. Pripomenul, že Rumuni, ktorí pracujú v Rakúsku, platia odvody a dane ako každý iný zamestnanec v Rakúsku a prispievajú tak do štátneho rozpočtu. Podľa neho ak Rumunsko podá žalobu na Súdnom dvore EÚ, "nebude osamotené".

Viac o téme: Prídavky na detiRakúskoRumunsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu