Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Najnovšia obeť zákazu buriek v Rakúsku: Policajti poriadne vytrápili ťažko chorého mladíka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

VIEDEŇ - Rakúska polícia chcela uložiť pokutu 80 eur mužovi, ktorý na ulici nosil lekármi predpísané zdravotné rúško. Policajti zadržanému vysvetlili, že porušil zákon zakazujúci úplné zahaľovanie tváre na verejnosti a od svojho zámeru ustúpili až po tom, čo im dotyčný ukázal svoje lieky a krvné testy. Nosenie rúška mužovi predpísali lekári v záujme ochrany imunitného systému oslabeného chemoterapiou. Podľa serveru Vice News Austria trpí 26-ročný Valentin leukémiou.

Muž na internete označil policajtov za šmolkov: Neveril, že niečo takéto sa môže stať

Pacient serveru povedal, že polícia ho zadržala minulý utorok. "Prvé, na čo sa ma pýtali, bolo, či hovorím nemecky a či som cudzinec," povedal muž. "Keď som vysvetlil, že som z Viedne, situácia sa trochu upokojila. Ale potom sa zamerali na moje rúško," povedal pokutovaný muž.

Zákon zakazujúci zahaľovanie tváre v Rakúsku vstúpil do platnosti vlani v októbri. Opatrenie, ktoré schválila ešte vláda veľkej koalície sociálnych demokratov (SPÖ) a ľudovcov (ÖVP), smeruje predovšetkým proti noseniu buriek a nikábu, teda odevov, ktoré moslimským ženám zakrývajú celé telo a ponechávajú len mriežku alebo úzky priehľad pre oči.

Rakúske ministerstvo vnútra, v ktorého čele teraz stojí Herbert Kickl z protiimigračnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), však upozorňuje, že sa netýka len náboženských odevov. Naopak sa vraj nevzťahuje napríklad na karnevalové masky, niektoré pracovné odevy a práve zdravotné rúška.

Hovorca polície Patrick Maierhofer spomínaný incident priznal, ale povedal, že sa záležitosť vyriešila "po krátkom rozhovore". Polícia podľa neho v podobných prípadoch vyžaduje potvrdenie od lekára.

Viac o téme: VodičRúškoPolícia Pokuta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu