Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Polícia spochybnila rasový motív útoku na Rómov v Detve

BANSKÁ BYSTRICA - Polícia dnes spochybnila, že utorňajšie napadnutie rómskych manželov v Detve dvojicou útočníkov malo rasový motív. Zároveň poprela informácie, podľa ktorých policajti po útoku odmietli prijať trestné oznámenie od manželského páru.

Policajný riaditeľ vo Zvolene Štefan Šurka novinárom povedal, že už obvinili jedného z násilníkov a druhého zatiaľ hľadajú. Podľa Slovenského rozhlasu však manželský pár trvá na rasovo motivovanom útoku.

"Výpovede a dôkazy, ktoré máme, nesvedčia o tom, že títo ľudia boli napadnutí za ich etnický pôvod," dodal Šurka. Napadnutá žena je síce spokojná so zadržaním jedného z útočníkov, ostáva však presvedčená o rasovom motíve. "Bol to rasový útok, to bol prepad," citovala ženu rozhlasová stanica.

Šurka odmietol aj informácie o prieťahoch policajtov pri prijímaní trestného oznámenia, na ktoré upozornila organizácia Ľudia proti rasizmu. Riaditeľ naznačil, že policajti museli administratívny úkon prerušiť, pretože museli odísť k ďalšej výtržnosti.

Členovia policajnej hliadky manželom údajne povedali, že ich záležitosť dokončia po svojom návrate. Podľa Šurku sa manželský pár napokon rozhodol z policajnej stanice odísť s tým, že trestné oznámenie nepodá. "Napriek tomu sme potom z úradnej povinnosti konali," upozornil policajný riaditeľ.

Manželov pri útoku podľa napadnutej ženy bili do tváre a kopali do hrude. Po odchode útočníkov preto vyhľadali prvú pomoc. Podľa polície zranenia nie sú natoľko vážne, aby si vyžiadali práceneschopnosť.

Útok s rasovým motívom sa mal stať v uplynulých dňoch podľa združenia Ľudia proti rasizmu tiež v Trnave. Policajti sa však prípadom napokon zaoberali ako výtržnosťou, za ktorú bola podľa nich zodpovedná práve údajná obeť útoku.

Ministerstvo vnútra vlani zaevidovalo 188 trestných činov motivovaných rasovou alebo inou neznášanlivosťou, čo je o 67 viac ako v roku 2005. Podľa zástupcov združenia Ľudia proti rasizmu však veľa takýchto činov obete nenahlásia, alebo ich polícia nevyšetruje ako rasové.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu