Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Inšpektori odhalili lži obchodníkov: Presolené mäso a utajené éčka v ovocí, na toto pozor!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BRATISLAVA – Inšpektori zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS SR) vykonali v rámci Slovenska kontroly potravín, po ktorých je najväčší dopyt v čase veľkonočných sviatkov. Kontroly prebiehali počas februára a marca, pričom nevyhovelo až 36 subjektov. Bolo v nich zistených 106 nedostatkov.

V správe sa píše, že 10 inšpekčných kontrol nevyhovelo osobnej hygiene a 6 nedostatkov mala na svedomí zlá hygiena budov a prevádzkarní. Sedem inštitúcií nespĺňalo hygienu technologického zariadenia alebo absentovali pracovné pomôcky. Inšpektori zachytili aj štyri prípady, kedy príčinou pokuty bola samotná hygiena predaja. „Nevyhovujúci tovar bol v množstve 50 kilogramov v hodnote 441,50 eur. Celkovo bolo uložených 15 blokových pokút v hodnote 400 eur,“ zhrnula ŠVPS SR.

Inšpektori zo Štátnej veterinárnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ŠVPS SR)

Nevyhovela 250-gramová zmes kandizovaného ovocia, ktorá nemala na obale uvedené syntetické farbivo ako brilantná modrá E 133. Na vyšetrenej vzorke nebola zistená ani prítomnosť farbív E 110 a E 132. Prítomnosť farbív patentná modrá E 131 a brilantná modrá E 133, ktoré neboli uvedené v zložení, obsahovala aj kandizovaná zmes Gold pack.

Potravinoví inšpektori si posvietili na veľkonočný sortiment: Takto to dopadlo

Pre nesprávne označenie, v ktorom absentovali výživové hodnoty, nevyhovela piškótová torta s višňovou náplňou a kakaovou polevou Vienna cake cherry. Výrobok tiež uvádzal nesprávne znenie potraviny.

Inšpektori zo Štátnej veterinárnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ŠVPS SR)

Pri syre feta a syre halloumi boli zistené nedostatky, ktoré sa týkali zlých veľkostí písiem na ich etiketách. Z podobného dôvodu nevyhovel ani ovčí jogurt yogood.

Inšpektori zistili aj nadmernú prítomnosť chloridu sodného v údenom karé bez kosti. Presolené mäso prekročilo maximálny povolený limit. V nadlimitnom množstve v ňom bola zistená aj prítomnosť niekoľkých uhľovodíkov.  

V 250-gramovom punčovom reze bola zistená prítomnosť farbiva PonceauR a košenilová červená E 124. Z cukroviniek nevyhoveli ani veľkonočné vajíčka, ktoré obsahovali viac ekvivalentov kakaového masla, než je zákonom povolené.

Viac o téme: Veľká NocŠVPS SRInšpekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu