Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Taxikári dosiahli svoje: Uber na Slovensku skončí

Uber Zobraziť galériu (4)
Uber (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Spoločnosť Uber musí prestať prevádzkovať taxislužby na Slovensku prostredníctvom osôb a vozidiel, ktoré nespĺňajú zákonné požiadavky. Rovnako nesmie sprostredkúvať taxislužby osobám, ktoré nevyhovujú podmienkam kladeným na vodiča taxislužby. Rozhodol o tom v polovici februára Okresný súd Bratislava I v konaní o návrhu na nariadenie neodkladného opatrenia.

Znamená to, že spoločnosť bude musieť svoju aplikáciu na Slovensku, ktorá funguje zatiaľ len v Bratislave, vypnúť. Uznesenie súdu zverejnilo na Facebooku Občianske združenie koncesovaných taxikárov (OZKT), ktoré v januári podalo na Uber žalobu.

Súd mu nariadil zdržať sa prevádzkovania taxislužby na Slovensku spôsobom, ktorý nespĺňa zákonom stanovené požiadavky na prevádzkovanie taxislužby. Taktiež nemôže uzatvárať zmluvy o preprave prostredníctvom osôb, ktoré nespĺňajú legislatívne podmienky kladené na vodiča taxislužby, a má sa zdržať úkonov, akými sprostredkúva uzatváranie takýchto zmlúv. OZKT víta právoplatné a vykonateľné rozhodnutie o neodkladnom opatrení voči spoločnosti Uber.

"Toto rozhodnutie považujeme za logické vyústenie niekoľkomesačného boja za rovnosť podnikateľského prostredia v oblasti taxislužieb. Súd sa stotožnil s našimi tvrdeniami v plnom rozsahu, čím potvrdil skutočnosť, že spoločnosť Uber sprostredkúva taxislužbu prostredníctvom vodičov a vozidiel, ktoré sú v rozpore so zákonom a poškodzujú podnikateľské prostredie," informovalo združenie.

Ako podotklo, Uber má tieto služby prestať poskytovať bezodkladne. Lehota na podanie odvolania totiž uplynula a z toho dôvodu je toto uznesenie právoplatné a možnosť odvolania v tomto prípade neexistuje. V aplikácii Uber je za viac ako dva roky pôsobenia na slovenskom trhu zaregistrovaných vyše 100-tisíc používateľov.

Taxikári  dosiahli svoje:
Zobraziť galériu (4)

Taxikári  dosiahli svoje:
Zobraziť galériu (4)

Taxikári  dosiahli svoje:
Zobraziť galériu (4)

Viac o téme: DopravaTaxíkBratislavaUber
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu