Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

STV žiada o 350-miliónovú dotáciu

Slovenská televízia
Slovenská televízia

BRATISLAVA - Slovenská televízia (STV) požiadala ministerstvo financií o 350-miliónovú dotáciu na prevádzku i program. Vedenie televízie o tom dnes informovalo Radu STV. O dotáciu štát v týchto dňoch požiadal aj verejnoprávny rozhlas, ktorý potrebuje 189 miliónov korún na vykrytie svojich dlhov.

"Jedna časť je na vykrytie plánovanej straty, druhá na tri dramatické projekty. Zhruba jedna tretina peňazí smeruje do programu," povedal médiám štatutárny zástupca televízie Nikolaj Savický.

Hoci hospodárenie za prvý polrok verejnoprávna televízia skončila s kladným hospodárskym výsledkom, na záver roka má predpokladanú stratu 190 miliónov korún. Okrem iného je v nej zarátaná aj predvýroba na rok 2008.

Podľa Savického by už v budúcnosti o takúto dotáciu nemali žiadať, keďže plánujú prijať stabilnú vysielaciu štruktúru a nastaviť výrobný rytmus, ktorý by počítal s takými projektmi. "Bývalé vedenie takýto koncept nezanechalo," tvrdil Savický.

Bývalému vedeniu televízie na čele s Richardom Rybníčkom sa podarilo dostať televíziu zo stratového hospodárenia. Jeho kritici z Rady STV však tvrdili, že to bolo vďaka predaju viacerých nehnuteľností televízie a slabým investíciám do nakrúcania pôvodnej tvorby.

"Sú tam dva seriály, tretí večerníčkový Bambuľka. Chceli sme dodržať svoju povinnosť začať vysielať dramatickú tvorbu, ako nám to ukladá zákon a programová koncepcia," vysvetlila účel dotácie programová riaditeľka STV Mária Sedláková. O seriáloch nechcela viac hovoriť kvôli konkurencii. Pokračovanie populárneho seriálu Bambuľka, ktoré pripravuje spoločnosť Plus Production, chce STV vysielať, keďže sa seriál stal známym pred viac ako 20 rokmi na jej obrazovkách.

Napriek tomu, že už bývalá vláda prestala podporovať verejnoprávne médiá zo štátneho rozpočtu, lebo im mali stačiť zvýšené koncesionárske poplatky, obe stále žiadajú o dotácie. Ministerstvo kultúry nedávno priznalo, že STV i Slovenský rozhlas dostávajú málo financií, a preto im chce v budúcnosti prispievať na konkrétne účely cez zmluvu médií so štátom. Prvé peniaze by na základe zmluvy televízia a rozhlas mohli dostať v roku 2009.



Situácia v spravodajstve sa podľa vedenia STV upokojila

BRATISLAVA - Situácia v spravodajskej redakcii Slovenskej televízie, z ktorej počas leta pre údajnú cenzúru v prospech vlády odišla tretina pracovníkov, sa už podľa vedenie televízie stabilizovala. Šéfredaktor Ján Šmihula už ďalšie odchody neočakáva. Rade STV dnes povedal, že na uvoľnené miesta prídu ľudia, ktorých cez víkend vybrali v konkurze.

"Veľmi ma teší, že sa situácia upokojila, konečne sa môžeme venovať tvorivej práci," povedal šéfredaktor. Aj keď by už podľa neho nemal nikto z redakcie odísť, nemôže to vylúčiť. Zhrnul, že v súčasnosti zo spravodajstva a publicistiky odišlo, alebo je na odchode 11 ľudí, dve redaktorky plánujú materskú dovolenku.

Počas víkendových konkurzov, do ktorých sa prihlásilo 500 ľudí, vybrali 19 uchádzačov o prácu redaktora. Od 10. septembra by tiež mala pokračovať po letnej pauze nočná relácia Správy a komentáre.

Problémy v STV sa začali, keď niekoľko v súčasnosti už bývalých redaktorov koncom júla hovorilo, že vedenie televízie ovplyvňuje spravodajstvo v prospech vlády. Na protest z redakcie viacerí odišli.

"Keď sa toľko ľudí takto vyjadrilo, asi všetko v poriadku nie je," povedal dnes riaditeľ Radim Hreha, podľa ktorého je treba nastaviť isté pravidlá. Celú záležitosť označil za skrat, ktorý bol politicky zafarbený.

Odchádzajúci redaktori svoje sťažnosti už skôr predniesli aj pred Radou STV, ktorá uznala viaceré chyby v spravodajstve v oblasti kvality, profesionality a všestrannosti informácií, nie však cenzúru. Sťažnosti redaktorov má prešetriť špeciálna pracovná skupina rady, do ktorej dnes nominovali napríklad šéfku Slovenského syndikátu novinárov Zuzanu Krútku, pedagóga Samuela Brečku, publicistu Eduarda Chmelára a ďalších.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu