Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Miliardári prepojení na politikov

Jaroslav Haščák (37) a Milan Fiľo (39).
Jaroslav Haščák (37) a Milan Fiľo (39).

BRATISLAVA - Ďalšími v rebríčku najbohatších ľudí Slovenska sú mladý finančný žralok Jaroslav Haščák (37) z Penty a bývalý spolumajiteľ Markízy Milan Fiľo (39).

Ich majetok sa podľa českého týždenníka Týden odhaduje na 20 miliárd. Zatiaľ čo Penta po zmene vlády presúva svoje aktivity do susedného Česka, o podnikateľovi Fiľovi sa hovorí ako o jednom z mecenášov Smeru.

Jaroslav Haščák je najviac medializovaná tvár Penty. Patrí mu zhruba tretina tejto finančnej skupiny, ktorá mala zlaté časy za Dzurindovej vlády. Nedávno Nový Čas písal o tom, ako sa tento tretí najbohatší Slovák oženil vo veľkom štýle. Na svadbe nechýbal ani mocný poradca Penty a niekdajší šéf ŠtB Alojz Lorenc. Miliardár si vzal právničku z vlastnej firmy.

„Jeden z mála, ktorý sa dostal k veľkému majetku rozumom, vzdelaním a sofistikovanými postupmi. Je to robot skupiny Penta,“ vyjadril sa o ňom jeden z veľkých investorov. Haščák sa vyšvihol do veľkého biznisu podobne ako mnohí jeho rovesníci a absolventi Moskovského štátneho inštitútu medzinárodných vzťahov. Má však vplyvných priateľov, medzi ktorých patrí aj exšéf SIS Ivan Lexa. „Nemá záujem komentovať umiestnenie v rebríčku najbohatších Slovákov. Nejde totiž o majetkové údaje, ktoré by pochádzali od nás,“ odkázal Novému Času Haščák cez tlačové oddelenie Penty.

Jeho majetok sa podľa údajov Týdna pohybuje medzi 17 - 20 miliardami Sk. Na chrbát finančnému žralokovi dýcha bývalý spolumajiteľ televízie Markíza Milan Fiľo. Tento v rebríčku štvrtý najbohatší Slovák prednedávnom zinkasoval za predaj svojho podielu v TV americkej CME ďalších 950 miliónov Sk. Čestný občan Ružomberka zbohatol na privatizácii papierní SCP. „Zamestnanosť v meste a okolí chceme nielen udržiavať, ale aj rozširovať. Patríme k najsilnejším podnikom v Európe. Ročne vyrobíme vyše 600 ton papiera a spracujeme 400 ton celulózy,“ vyhlasuje. Boháč sa rád prezentuje ako ľudomil a rozdáva peniaze na charitu.

Patrí medzi najvplyvnejších finančníkov v pozadí strany Smer, svojich ľudí nominoval aj do vysokých štátnych funkcií. Vďační farníci v Heľpe ho za miliónové dary vyobrazili dokonca na maľbe v kostole. Fiľo je stále považovaný za vlastníka ružomberského futbalového klubu. Papierenské aktivity presúva aj do Ruska, Chorvátska či Bosny a Hercegoviny. V Čechách vybudoval vlastnú sieť bankomatov Pharro Praha CZ a na Slovensku zase skupuje mäsokombináty. Jeho majetok je 15 - 20 miliárd korún.

Ako zbohatli Ivan Kmotrík (48) a Mário Hoffmann (39), o tom si prečítate zajtra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu