Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Slovensko v prvej trojke, rozvíjame sa najrýchlejšie: Štát je bližšie k ľuďom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Vedeli ste, že informácie o štátnych zariadeniach, inštitúciách, dokonca mestách či počte občanov sa dajú nájsť na jednom mieste? O Slovensku nájdete tieto informácie na portáli otvorených dát, ktorý je jedným z troch najlepších v Európe.

Portál pre otvorené dáta data.gov.sk bol spustený do prevádzky 1. januára 2016. Podľa nedávnych výsledkov Európskeho portálu otvorených dát je Slovensko v prvej trojke najrýchlejšie sa rozvíjajúcich krajín v oblasti otvorených dát.

Transparentnosť spravovania informácií

„Výhodou tohto systému je transparentnosť spravovania informácií, ktoré môžu slúžiť ako podporný nástroj na prípravu a publikáciu iných dát,“ priblížila pre Topky Silvia Horváthová, hlavná dátová kurátorka Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby.

Chybou však je, že nie všetky štátne organizácie si plnia svoju zákonnú povinnosť a mnohé z nich informácie nezverejňujú. To sa však má čoskoro zmeniť. „Aktuálne sa stretávame s ministerstvami a inými štátnymi inštitúciami a rokujeme o tom, ktoré informácie a ako budú publikované,“ vysvetľuje Horváthová. V zahraničí podobné portály fungujú veľmi efektívne, dokonca sa z dostupných informácií programujú aj užitočné aplikácie pre ľudí. Tým sa zlepšuje prostredie pre podnikanie, zvlášť v oblasti tvorby inovatívnych aplikácií pre konečných používateľov.

Slovensko v prvej trojke

Sme v prvej trojke najrýchlejšie sa rozvíjajúcich krajín v oblasti otvorených dát. Hovoria o tom aktuálne štatistiky Európskeho data portálu (European Data Portal). Slovensko sa zaradilo medzi lídrov, spoločne so Slovinskom a Luxemburskom, ktoré sa umiestnili pred nami. Tretie miesto je odrazom zvýšenia efektivity využívania otvorených dát z pôvodných 13% na 87% v ostatných dvoch rokoch.

Slovensko je zároveň jednou zo štyroch krajín, ktoré majú 100%-ný užívateľský dosah, čo znamená, že ľudia vedia, o akú informáciu ide, ak kliknú na datasety zverejnené na data.gov.sk. Ďalšími sú Francúzsko, Írsko a Fínsko. V udržateľnosti open dát je Slovensko nad Európskym priemerom a celkovo na 12. mieste. Európsky portál taktiež vyzdvihol, že politická angažovanosť  na Slovensku v súvislosti s témou otvorených dát patrí medzi priaznivé aspekty. Zároveň poukázal,  že vláda v roku 2016 nastavila pravidlá, ktoré napomáhajú v rozvoji tejto konkrétnej oblasti.

Stávame sa lídrom v téme otvorených dát

„Sme radi, že môžeme našu krajinu reprezentovať jednou z popredných pozícií a stávame sa lídrom v téme otvorených dát. Stále je tu však priestor na zlepšovanie. Veríme, že v budúcnosti sa Slovensko nebude chváliť iba veľkým množstvom dát, ale najmä ich kvalitou využiteľnou napríklad formou užitočných aplikácií pre občanov,“ povedal Lukáš Sojka, generálny riaditeľ NASES, ktorý dopĺňa, že je otvorený o téme hovoriť aj s inými odborníkmi.

Nutné sú neustále aktualizácie portálu a jeho vývoj, aby sme držali krok a naďalej napredovali v tejto oblasti. NASES si uvedomuje, že veľmi dôležitá je aj osveta v oblasti otvorených dát, a preto organizuje školenia pre zamestnancov verejnej správy a taktiež hackathony. Práve tie podmieňujú tvorbu aplikácií, ktoré obsahujú informácie z datasetov.

Samosprávy ukrývajú zlato

Otvorené dáta sú potrebnou súčasťou na poskytovanie efektívnejšieho spravovania informácií verejnosti. Súčasne sa zlepšuje prostredie pre podnikanie, zvlášť v oblasti tvorby inovatívnych aplikácií pre konečných používateľov. Mnoho zaujímavých dát vlastní samospráva, ktorá zverejnením svojich údajov pomocou datasetov dáva možnosť pre tvorbu aplikácií s informačným obsahom pre obyvateľov jednotlivých miest a obcí.

„Najlepšie spracované datasety má mesto Prešov. Udávajú napríklad významné objekty mesta Prešov, verejné toalety, početnosť občanov v geodátach, register adries a stavieb v meste a omnoho viac,“ opísal nadšene Sojka.  

Vznikli z datasetov

Zaujímavé príklady, ako využiť informácie z datasetov, máme aj na Slovensku. Vytvorila sa mapa zločinu (www.mapazlocinu.sk), ktorá dokáže pomôcť občanom v orientácii, akým oblastiam sa vo večerných hodinách vyhnúť, či kde kúpiť nehnuteľnosť.

Nezamesntnaní môžu využiť Notifikátor výberových konaní (www.uvostat.sk/vyberovekonania), kde si môžu nastaviť pripravované výberové konania na základe okresu, platovej triedy alebo konkrétneho služobného úradu, v ktorom majú záujem pracovať.

Nová "appka" prezradí všetko o ovzduší

Potrebujete vedieť, koľko stupňov je na záhrade pred vaším domom, či ako veľmi je znečistený vzduch v okolí vášho pracoviska? Ako sa obliecť alebo či vyvetrať, vám povie aplikácia pracujúca s údajmi od SHMÚ. Práve tento príklad využitia otvorených dát sa stal víťazom tretieho ročníka "hackathonu" Danubehack 3.0. Ďalšia zaujímavá appka vytvorená na podujatí mapuje voľnú ornú pôdu, iná zachytáva historické zmeny Bratislavy podľa údajov z máp.

Počas uplynulého víkendu sa o tom presvedčila partia nadaných účastníkov tretieho hackathonu, ktorá vytvorila niekoľko zaujímavých aplikácií. Víťazná aplikácia sprístupňuje meteorologické údaje, ako aj informácie o kvalite ovzdušia. 

Čo všetko sa dá vytvoriť z verejne dostupných údajov?

„Som rada, že sa na Slovensku podarilo zorganizovať už tretí hackathon. V rámci krátkeho času eventu dokázali užívatelia vyťažiť z poskytnutých údajov veľmi veľa. Verím, že do budúcnosti bude aj verejná správa sprístupňovať viac a viac údajov, ktoré pomôžu nám, tvorcom hackathonov ale aj tvorcom užitočných aplikácií pre ľudí,“ povedala Horváthová, jedna z organizátorov.

Porotu zloženú zo zástupcov organizátorov a odborníkov z praxe najviac zaujala aplikácia, ktorá využíva symbiózu otvorených dát a informácií o počasí. Aplikácia poskytuje meteorologické údaje a údaje o kvalite ovzdušia. Tie boli sprístupnené ako otvorené dáta a prostredníctvom inspire služieb (www.minzp.sk/inspire/) a údajov poskytnutých Slovenským hydrometeorologickým ústavom z rezortu Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky. Používateľ jednoducho klikne na lokalitu a zobrazia sa mu dostupné údaje.

Druhou aplikáciou bola Otvorená pôdna mapa. Identifikuje zmenu využitia pôdy, napríklad umožňuje identifikovať rozsah odlesnenia územia Slovenka. Aplikácia využíva údaje (geoportal.gov.sk) bonitovaných pôd – obsahujú informácie o kvalite pôdy a zároveň môžu byť vizualizované na mape, pričom si užívateľ môže zistiť aj hodnotu pôdy.

Projekt využíva údaje bonitovaných pôdno-ekologických jednotiek Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra Lužianky z rezortu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, ktoré obsahujú informácie o kvalite a cene pôdy. Tretia aplikácia ukazuje Bratislavu a jej zmeny počas niekoľkých časových období, najmä zobrazenie zastavanosti v čase v centre mesta. Údaje pre tvorbu boli využité vďaka portálu geoportal.gov.sk.

Hlavné sú poznatky, nie víťazstvo

DanubeHack je podujatie, ktoré sa organizovalo už tretí rok v poradí. Predchádzajúce podujatia DanubeHack 1.0 a DanubeHack 2.0 sa snažili motivovať k prepojeniu zlepšenia kvality života v meste i na vidieku objavovaním prírody či zefektívením mapy. Podujatie nie je prioritne o víťazstve, ale predovšetkým o nových poznatkoch a nadväzovaní kontaktov a sietí. Počet otvorených dát neustále narastá. Ambíciou podujatia DanubeHack 3.0 bolo podporiť vývoj aplikácií, ktoré sú postavené na opätovnom použití otvorených údajov a aplikačno-progamovacích rozhraní (APIs) organizácií verejnej správy.

Otvorené dáta sú potrebnou súčasťou na efektívne spracovanie a poskytovanie informácií verejnosti. Súčasne sa zlepšuje prostredie pre podnikanie, zvlášť v oblasti tvorby inovatívnych aplikácií pre konečných používateľov. Ďalšou výhodou tohto systému je transparentnosť spravovania dát, ktoré môžu slúžiť ako podporný nástroj na prípravu a zverejňovanie ďalších údajov.

Podujatie bolo organizované v spolupráci s viacerými organizáciami verejnej správy (Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby , Inštitút Splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti, Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky, Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, Úrad vlády Slovenskej republiky a Slovenská agentúra životného prostredia) a s podporou neziskového sektora (ProNatur, geoinformatika.sk) a privátneho sektora (Websupport, .lab, Connect).

O portáli

Patričné informácie sa získavajú prostredníctvom portálu data.gov.sk,  ktorý vznikol ako jeden z 11 modulov národného projektu OPIS „Elektronické služby Úradu vlády SR – eDemokracia a otvorená vláda“  a bol spustený do prevádzky 1. januára 2016. Prioritou vládneho akčného plánu v nasledujúcom období sú oblasti týkajúce sa otvorenej justície, otvorených informácii, otvoreného vzdelávania a vlády SR otvorenej pre dialóg. 

Vytvoriť užitočné aplikácie z verejne prístupných dát je teraz čoraz rozšírenejšie. Okrem šikovných programátorských zručností sú skvelým zdrojom aj verejne prístupné datasety, ako napríklad portál otvorených dát data.gov.sk, ktorý prevádzkuje Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES). 

Viac o téme: InformatizáciaNASESOpen dataOtvorené dáta
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu