Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Opozícia sa pokúsi odvolať Tomanovú začiatkom septembra

Lídri opozičných strán sa dohodli, že ministerku Tomanovú sa pokúsia odvolať v septembri.
Lídri opozičných strán sa dohodli, že ministerku Tomanovú sa pokúsia odvolať v septembri. (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Opozícia sa pokúsi v parlamente odvolať ministerku práce, sociálnych vecí a rodiny Vieru Tomanovú. Mimoriadna schôdza by sa mala zísť ešte pred 11. septembrom, keď sa začne rokovanie parlamentu po letnej pauze. Dohodli sa na tom v pondelok predsedovia opozičných strán.

Šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda uviedol, že dôvodom na odvolanie Tomanovej je nezodpovedné pôsobenie na čele ministerstva. "Ide proti státisícom občanov, ktorí si šetria na dôchodok a sústavne ich zneisťuje v snahe zaplátať dieru v rozpočte Sociálnej poisťovne, nehospodárne narába aj s peniazmi rezortu," povedal.

Opozícia si uvedomuje, že nemá šancu Tomanovú odvolať. "Ide aj o verejnú mienku, aby ľudia rozoznávali stále viac, že Smer je stranou pre ľudí, ale privilegovaných, a že členovia Smeru sa pri tom dobre nabaľujú," dodal Dzurinda. Obvinenia bývalej vlády z podpory združení, ktoré tiež nemali vysporiadané pohľadávky voči štátu, označil Dzurinda za odvádzanie pozornosti. Prípad neziskovej organizácii Space, ktorý pripomenula ministerka Tomanová, bol podľa neho dostatočne rozobratý v médiách a vysvetlený za minulej vlády. Preto Smer ako opozičná strana nenavrhla odvolanie ministerky práce Ivety Radičovej.

Predseda KDH Pavol Hrušovský konštatoval, že vtedy nešlo o "privilegovaných", ako v prípade neziskovej organizácie Privilégium podporenej Tomanovou, ale o pomoc tým, ktorí to potrebujú. Podpora ministerstva išla na prieskumy týkajúce sa rómskej problematiky. "Pripomína mi to propagandistickú mašinériu spred roku 1989," komentoval Hrušovský Ficovu politiku. Dzurinda dodal, že premiér Robert Fico príde každý týždeň s nejakým škandalóznym výrokom, aby odpútal pozornosť od Tomanovej a iných problémov jeho vlády. Nikdy sa jasne nevyjadrí, len útočí na bývalý kabinet.

Predseda SMK Pál Csáky partnerov informoval, že jeho strana rozbehla petíciu proti nekoncepčnému rušeniu matrík a stavebných úradov. "Myslíme si, že rastie spoločenský odpor proti týmto krokom, ktoré plánuje ministerstvo vnútra," povedal. SDKÚ a KDH požiadal o podporu petície. Opoziční lídri sa stretnú opäť pred riadnou schôdzou parlamentu 10. septembra v bratislavskom sídle SMK.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu