Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Rodičia prišli osláviť Vianoce na Slovensko: Ich dieťatko (†2 mes.) zabila smrtiaca infekcia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

VEĽKÝ KRTÍŠ - Úmrtie dvojmesačného dievčatka na meningokokovú invazívnu infekciu nahlásil v týchto dňoch Regionálny úrad verejného zdravia (RÚVZ) vo Veľkom Krtíši. Dieťa s rodičmi žije v Čechách, na Slovensko prišli pred vianočnými sviatkami.

"Dieťa bolo spočiatku plačlivé s teplotou takmer 39 stupňov Celzia. Matka teplotu stlmila čapíkom, ráno dieťa ešte pilo mlieko, ale cez deň mu nechutilo jesť. Počas dňa, pri teplote 38,4 stupňa Celzia jej podali sirup proti horúčke. Popoludní si ale matka všimla červenú škvrnu na čele a boku telíčka," uviedla k prípadu hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová. 

Ešte v ten podvečer bolo dieťa prijaté na lekársku službu prvej pomoci. Nejavilo však už žiadne známky života. Bolo neúspešne resuscitované, pričom na celom tele už malo ostrovčekovité zakrvácanie do kože. "Pri pitve bol odobratý biologický materiál na kultiváciu aj PCR. Zo všetkých bioptických materiálov bola v NRC pre meningokoky pri ÚVZ SR Bratislava potvrdená Neiseria meningitis typu C," doplnila Tolnayová. 

Protiepidemické opatrenie vykonali epidemiológovia v plnom rozsahu u všetkých šiestich ľudí, ktoré boli s dieťaťom v kontakte. RÚVZ v Banskej Bystrici hlási aktuálne za okres Brezno aj prípad suspektnej (predpokladanej) meningokokovej invazívnej nákazy u päťročného dieťaťa. "Dieťa náhle ochorelo 4. januára, preto rodičia privolali rýchlu zdravotnú pomoc (RZP). Vyššie uvedenú diagnózu odborníci vyslovili na základe typického klinického obrazu – meningeálne symptómy, vysoká teplota a rozširujúca sa purpura," priblížila prípad. 

Protiepidemické opatrenia vrátane profylaxie boli zabezpečené nielen v rodine (sedem súrodencov a rodičia), ale aj na detskom príjme detského oddelenia breznianskej nemocnice, kam dieťa priviezla RZP, ako aj na samotnej RZP i na ARO Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej  Bystrici, kam bolo dieťa pre zhoršujúci sa klinický obraz ihneď prevezené. Laboratórne vyšetrenia sa v tomto prípade v súčasnosti vykonávajú, výsledky ešte nie sú k dispozícii. Klinický stav dieťaťa je zatiaľ stabilizovaný.

Viac o téme: DieťaSmrťMeningokoková infekcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu