Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V kaštieli budú penzisti

„Kaštieľ nevyhnutne potrebuje opravu,“ ukazuje zástupkyňa starostu E. Dolná. Zobraziť galériu (3)
„Kaštieľ nevyhnutne potrebuje opravu,“ ukazuje zástupkyňa starostu E. Dolná.

KOŠICE – Rozpadávajúci sa barokovo-klasicistický kaštieľ v centre Krásnej pri Košiciach už roky hyzdí okolie. Vedenie Krásnej sa preto rozhodlo opraviť ho. Na jeho rekonštrukciu potrebujú zohnať 50 miliónov korún. V okolí kaštieľa vybudujú záhradu za 3 milióny korún.

Keďže obci táto kultúrna pamiatka nepatrí, musí sa najskôr dohodnúť s majiteľom. Nehnuteľnosť vlastní rímskokatolícka cirkev, ktorá ju rozhodne nechce predať. „Spolu s obcou sme založili neziskovú organizáciu Zachráňte kaštieľ v Krásnej, prostredníctvom ktorej sa snažíme získať financie na opravu z eurofondov. Tomu však predchádza podpísanie dlhodobého nájmu kaštieľa s touto neziskovou organizáciou,“ upresnil za cirkev Peter Urban.

Cirkev sa nebráni obnove kaštieľa ani faktu, že by po rekonštrukcii slúžil ako penzión pre dôchodcov. „Len čo bude podpísaný dlhodobý prenájom, začne sa s prípravou projektu na získanie financií z eurofondov. Obec v budúcom období plánuje so zvýšením rozpočtu na spolufinancovanie projektu,“ uviedla zástupkyňa starostu Krásnej Erika Dolná.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu