Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Mihál poslal Sulíkovi drsný odkaz na rozlúčku: V SaS to vrie, padajú ďalšie mená na odchode

Richard Sulík a členovia SaS. Zobraziť galériu (5)
Richard Sulík a členovia SaS. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Odchod Mihála zatriasol SaSkou. Okamžite sa vynorili špekulácie o ďalších odchodoch zo strany. V hre sú najmä dve mená. Ba čo viac, v pozadí už číha nový politický hráč, ktorý by odídencov mohol privítať. Fakt je ten, že Sulík so svojou rétorikou v súvislosti s utečencami a islamom poriadne vadí liberálnemu krídlu strany. Mihál na svojho teraz už exšéfa zareagoval tvrdou kritikou.

Mihál sa vyjadril, že mu vadia Sulíkove názory na utečencov a jeho sociálno liberálny aspekt strany, ktorú ťahá Sulík čoraz viac doprava a čoraz viac ku konzervatívnym názorom.

Sulík vidí za odchodom Mihála dva dôvody. Jedným z nich boli utečenci. „Dôvody boli dva, po prvé, názorové rozdiely v otázke migrantov. Ja vravím, že politická strana pôsobiaca na Slovensku má prvom rade bojovať za slobodu občanov Slovenska a príchod veľkého počtu migrantov by túto slobodu citeľne znížil. Druhý dôvod je Jožova časová zaneprázdnenosť kvôli jeho školeniam v oblastí daní a odvodov,“ vyjadril sa Sulík.

Mihál poslal Sulíkovi drsný
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Richard Sulík)

Mihál mu odkázal, že mu praje len to najlepšie. Ďakujem Rišo, vybral si si svoju cestu, ja svoju, uprimne Ti želám vsetko dobré.“ Sulík svoju stranu posúva v poslednom čase do stredu. Dokonca o sebe vyhlásil, že sa už necíti byť európskym liberálom, lebo  lebo som skutočný obhajca slobody jednotlivca a to je v rozpore s rovnostárstvom, ktoré nám európski liberáli vnucujú.

Kto bude ďalší

Po Mihálovom odchode sa okamžite rozbehli špekulácie, kto je ďalší na odchode. Týka sa to najmä sociálno liberálneho krídla strany, ktoré nesúhlasí najmä so Sulíkovou rétorikou ohľadom utečencov a vnímaním islamu. Spomínajú sa najmä dve mená – Martin Poliačik a Lucia Nicholsonová.

Nicholsonová s Poliačikom
Zobraziť galériu (5)
Nicholsonová s Poliačikom  (Zdroj: SITA)

Poliačik tvrdo kritizoval a kritizuje Sulíka a jeho názory na islam a utečencov.  Viackrát si adresovali tvrdé slová. Podľa Poliačika výrokmi o islame plní zadanie Islamského štátu. Sulík mu zase nedávno odkázal, že „uletel“ a v prípade, že odíde, bude mu to viac menej jedno.

Poliačik sa však podľa svojich posledných vyjadrení zo strany nechystá. Nicholsonovú na našu otázku, ako vidí svoju budúcnosť v strane, neodpovedala. Zrejme z toho dôvodu, že strata Mihála ju mrzí oveľa viac než ostatných SaSkárov. V minulosti sa totiž vyjadrila, že Mihál je pre ňu v strane najbližšia osoba.

Oficiálne stanovisko liberálov je, že zo strany sa nikto nechystá odísť. „Nie, neočakávame žiadne odchody,“ ubezpečovala Svrčeková Topky.

Mihál po ôsmich rokoch opúšťa Sulíka
Zobraziť galériu (5)
Mihál po ôsmich rokoch opúšťa Sulíka  (Zdroj: SITA)

Mihál SaS neoslabí, ale...

Politológ Radoslav Štefančík hodnotí Mihála ako programového politika, nie charizmatického. Stranu by to zabolieť nemalo. Cítiť by to bolo až po odchode ďalších členov – Martina Poliačika a Lucie Nicholsonovej. „Stranou by však určite zatriaslo, keby kroky Mihála nasledovali aj ďalší členovia, ktorí sú spájaní s hodnotami liberalizmu, a síce M. Poliačik a L. Nicholsonová, ktorých odchod z SaS, minimálne u Poliačika, nemožno vylúčiť, ale skôr predpokladať,“ povedal pre portál glob.sk.

Nový hráč na scéne

O Poliačikovi sa tiež špekuluje, že by sa mohol pridať k ľavicovo liberálnemu hnutiu Progresívne Slovensko. To už dlhšie zvažuje o pretransformovaní sa na politickú stranu. Lídrami sú podnikateľ Ivan Štefunko, podnikateľ Michal Truban či analytik a aktivista Martin Dubéci. Rovnakým smerom by mohla po odchode zo SaSky zamieriť aj Nicholsonová. Zaujímavosťou je tiež fakt, že o vstupe do straníckej politiky sa hovorí aj v súvislosti s prezidentom Andrejom Kiskom. Aj tu je v hre Progresívne Slovensko.

Z ekonóma sa stal expert na islam

Mihál v dnešnom komentári v Hospodárskych novinách tvrdo skritizoval Sulíka. Ako sám podotkol, v ťažkých chvíľach stál po jeho boku, ale už nevydržal. K odchodu ho dohnal Sulíkov postoj k islamu a migrantom. "Z rešpektovaného ekonóma sa stal expert na islam a bojovník proti migrantom," píše exminister práce.

Vyčíta mu tiež neprítomnosť v slovenskom parlamente. Namiesto toho sedí v tom európskom a nechystá sa z neho odísť. Straníkom Sulík prezradil, že chce kandidovať aj v roku 2019. "Minulý týždeň sa opozícia na dvakrát pokúšala o odvolanie premiéra Fica. Za obrovský škandál s cenami energií, pod ktorým je podpísaný. Zo schôdze sa stala šou Igora Matoviča, ktorému sekundovali poslanci SaS Galek a Kiššová. Predseda SaS a líder opozície však v parlamente nebol."

Podpora v ťažkých chvíľach, stačilo

Ako dôkaz uváženého rozhodnutia odísť uvádza príklady, kedy mali v strane ťažké chvíle (rozkol v strane v roku 2013, pád Radičovej vlády, post ministra práce a nepopulárne reformy), no on aj tak zotrval po Sulíkovom boku. Na záver dodal, že zostáva v parlamente, pretože nechce sklamať svojich voličov. Strane zaželal do budúcnosti všetko dobré, no s politikou predsedu sa nevie stotožniť. "Žiaľ, moja predstava o spôsobe robenia politiky je iná ako predstava Richarda Sulíka," zakončil.

Viac o téme: Martin PoliačikSaSRichard SulíkJozef MihálLucia Nicholson
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu