Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Košice sa postupne zbavujú najväčšej opachy: Na Luníku IX začali búrať desiatu bytovku

Luník IX
Luník IX (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE - Na košickom sídlisku Luník IX začali v piatok búrať bytovku na Hrebendovej ulici. Od roku 2008 je to v poradí desiaty bytový dom, ktoré bolo podľa magistrátu nevyhnutné asanovať vzhľadom na vážne narušenú statiku, ohrozujúcu zdravie a životy ľudí.

Samotnej asanácii predchádzala kompletná príprava, vypratanie bytového domu a výber zhotoviteľa v zmysle zákona o verejnom obstarávaní. Náklady na búranie bytovky boli vyčíslené na 120.000 eur a asanácia bude zrealizovaná do konca tohto roka.

"Mesto Košice sa snaží v spolupráci s Mestskou časťou Košice – Sídlisko Luník IX vychádzať v ústrety tým rodinám, ktoré si chcú zlepšiť svoje životné podmienky. Mestská časť chce získať peniaze z fondov Európskej únie na výstavbu nízkoštandardného bývania s kontrolovaným bývaním. Mesto poskytlo miestnej samospráve na tento účel dlhodobý prenájom pozemkov," informovala Monika Počátková z košického magistrátu s tým, že mestská časť bude zodpovedná aj za výber budúcich nájomcov. Pre obyvateľov Luníka IX a neďalekej osady Mašličkovo existuje aj možnosť svojpomocnej samofinancovanej výstavby jednoduchých rodinných domov.

"Tento zámer je pripravovaný v spolupráci s neziskovou organizáciou ETP Slovensko. Pre rodiny, ktoré nie sú schopné samostatne bývať, má mesto záujem podporiť miestnu samosprávu v snahe zriadiť pobytové sociálne služby, poskytované v útulku alebo v nocľahárni. Za tým účelom mesto prenajalo mestskej časti priestory bývalého obchodu a priestory, ktoré využívalo Tepelné hospodárstvo Košice," dodala Počátková.

Viac o téme: BúranieKošiceSlovenskoLuník IX
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu