Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bratislava si zaslúži hostiť EMA, tvrdí slovenský vedec, ktorého ocenil aj Obama

Americký prezident Barack Obama odovzdáva slovenskému rodákovi Jánovi Vilčekovi najvyššie americké ocenenie za vedu a technológiu
Americký prezident Barack Obama odovzdáva slovenskému rodákovi Jánovi Vilčekovi najvyššie americké ocenenie za vedu a technológiu (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Bratislava má na to byť hostiteľskou krajinou Európskej liekovej agentúry (EMA). Myslí si to Ján Vilček, uznávaný vedec a profesor na Lekárskej fakulte Newyorskej univerzity, ktorý za svoju prácu získal ocenenie od bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu.

"Moje rodné mesto totiž dokáže ponúknuť talentovaným vedcom a iným odborníkom vynikajúce kariérne príležitosti," uviedol. Vilček označil Bratislavu za otvorené, príjemné, moderné a dobre fungujúce mesto s množstvom nových start-upov. "Každému, kto zvažuje presun na Slovensko, odporúčam, aby neváhal," povedal. Vilček je presvedčený, že premiestnenie agentúry do Bratislavy môže byť "skutočným katalyzátorom ekonomických zmien vo veľkej časti strednej a východnej Európy".

Uznávaný vedec sa o Bratislave rozhovoril krátko pred tajným hlasovaním v Bruseli (20.11.), v ktorom EÚ rozhodne o novom pôsobisku liekovej agentúry. Je rád, že Slovensko patrí medzi najlepšie hodnotené kandidatúry, o EMA sa uchádza 19 krajín. Slovensko sa podľa Vilčeka stáva známou aj vo vedeckej komunite. "Už desiatky rokov stredná Európa vrátane našich univerzít vychováva vynikajúcich odborníkov v oblasti zdravotníctva a vedcov, z ktorých sa mnohí presadili aj na Západe," povedal.

Uznávaný vedec tvrdí, že Bratislava môže "svojou dnešnou atmosférou a rôznorodosťou" konkurovať akejkoľvek európskej metropole. Slovenské hlavné mesto je podľa Vilčeka pre blízkosť Rakúska, Česka či Maďarska v mnohých ohľadoch aspoň tak medzinárodná ako Londýn. Práve z neho sa musí EMA presťahovať v dôsledku brexitu.

Inovácie v zdravotníctve a jeho technológiách predstavujú jednu z najvyšších slovenských priorít v oblasti výskumu a vývoja, myslí si Vilček. "Naša krajina si preto zaslúži plnú podporu a uznanie zo strany EÚ pre jej strategickú orientáciu s cieľom vytvoriť pracovné príležitosti, ktoré sú nevyhnutné pre jej budúci hospodársky rozvoj," povedal.

Dedičstvo Bratislavy v oblasti "vedeckej a medicínskej excelentnosti" predurčuje podľa neho Slovensko ako prirodzenú voľbu pre nové sídlo EMA, ktorá má na starosti schvaľovanie nových liekov, vykonáva dohľad nad ich bezpečnosťou a hrá dôležitú úlohu pri podpore inovácií a výskumu vo farmaceutickom priemysle.

Vilček emigroval do New Yorku so svojou manželkou za komunizmu v roku 1965. Na Slovensku absolvoval Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, potom pokračoval doktorandským štúdiom v oblasti virológie na Slovenskej akadémii vied (SAV). Uznávaný vedec pomohol vyvinúť komerčne známy liek používaný pri liečbe reumatoidnej artritídy, Crohnovej choroby a mnohých ďalších autoimunitných zápalových ochorení.

Z honorárov za patentované lieky založil spolu s manželkou Vilčekovu nadáciu, ktorej poslaním je zvyšovať povedomie verejnosti o prínose prisťahovalcov pre profesionálny, akademický a umelecký život v USA. Vilček získal aj prestížnu Národnú medailu pre technológie a inovácie, ktorú mu udelil americký prezident Barack Obama v roku 2013.

Viac o téme: BratislavaBarack ObamaEMAJán Vilček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu