Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vstupné do motorestu platia iba Rómovia!

Do diskobaru pustili zadarmo iba P. Beniaka (20, vľavo). Jeho rómskych kamarátov pustili iba po zaplatení poplatku.
Do diskobaru pustili zadarmo iba P. Beniaka (20, vľavo). Jeho rómskych kamarátov pustili iba po zaplatení poplatku.

MALÉ BIELICE - Rómovia z okolia Partizánskeho sú nahnevaní. Majiteľ motorestu RH v Malých Bieliciach od nich vyberá pri vstupe na diskotéku stokorunáčky. Od ostatných si však žiadny poplatok nepýta!

Rómovia hovoria o rasovej diskriminácii a majiteľ podniku Roman Beličin poplatky pre Rómov nepopiera. Tvrdí, že ich zavedením chce zabrániť výtržnostiam v diskobare.

„Je to diskriminácia,“ myslí si o poplatkoch Peter Beniak (20), ktorý nie je Róm, no kamaráti sa aj s nimi. „Išiel som na zábavu s Rómami. Vyhadzovač od nich pýtal sto korún, mne dal iba pečiatku na ruku a pustil ma dnu. Spýtal som sa, prečo oni platia, a ja nie. Vravel, že Cigáni musia platiť, lebo to majiteľ nariadil,“ tvrdí P. Beniak. „Nerómovia a ženy neplatia ani korunu,“ dodal. Nahnevaní sú aj jeho rómski kamaráti. „Vyberajú peniaze iba od Rómov. Viac tam nepôjdem,“ povedal Marek Hunka (20).

Majiteľ motorestu sa k poplatku pre Rómov, ktorý zatiaľ vraj vyberal iba trikrát, priznal. Tvrdí, že ho zaviedol pre výtržnosti v podniku. „Bili sa medzi sebou, ba aj s vyhadzovačmi. Nedalo sa to inak riešiť,“ hovorí Roman Beličin. Podľa neho konflikty vyvolávajú iba Rómovia. Tvrdí však, že o diskrimináciu nejde. „Keď sa niekto príde baviť a baví sa slušne, nikto mu nič hovoriť nebude,“ poznamenal. Toto riešenie je vraj iba sezónne. „Od polovice augusta zavediem platenie vstupného pre každého,“ dodal majiteľ.

NEJDE O TRESTNÝ ČIN

Podľa Pavla Kudličku z trenčianskej krajskej polície nepácha majiteľ motorestu výberom poplatku od Rómov trestný čin. Dopúšťa sa však priestupku občianskej diskriminácie a porušovania ľudských práv. Takýto priestupok môže riešiť živnostenský úrad a majiteľovi diskobaru hrozí finančná pokuta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu