Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najnavštevovanejšia atrakcia je uzavretá: Do Bachledovej doliny pocestujete zbytočne

Chodník nad korunami stromov je novou atrakciou v Bachledovej doline Zobraziť galériu (3)
Chodník nad korunami stromov je novou atrakciou v Bachledovej doline (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

ŽDIAR - Chodník korunami stromov a lanovka v Bachledovej doline sú od dnešného dňa zatvorené, dôvodom je povinná údržba pred zimnou sezónou. Atrakciu, ktorá od konca septembra prilákala dokopy 64-tisíc prevažne Slovákov i Poliakov, otvoria opäť v piatok 17. novembra

„Kontrolovať sa bude hlavne lanovka, všetky sedačky, napájanie na lano, bude sa vykonávať údržba strojov a podobne, preto sme sa rozhodli, že zatvoríme aj chodník. Chceme stredisko pripraviť na zimnú prevádzku, keďže potom budeme pracovať nepretržite až do jarnej odstávky,“ uviedla  Martina Múdra, marketingová špecialistka horského strediska Bachledka.

Drevostavbu na hrebeni Spišskej Magury otvorili 29. septembra, počas víkendu ju podľa Múdrej navštívi denne okolo tritisíc ľudí. Pre veľkú návštevnosť chodníka musia v oblasti Bachledovej doliny riešiť problém s dopravou, pravidelne sa tam hlavne počas prvých týždňov od otvorenia tvorili kolóny. Vodičov na mieste usmerňovali príslušníci polície aj pracovníci strediska. Problémom je aj nedostatok parkovacích miest, v stredisku tak pracujú na jeho riešení.

Chodník nad korunami stromov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Problém s parkovaním teraz utíchol, keďže sme mimo sezóny a počasie nebýva až také pekné. Parkovacie miesta teda nateraz postačujú. Do zimy sa ich však budeme snažiť rozšíriť, pretože ak k návštevníkom chodníka pripočítame lyžiarov, nebudú kapacitne postačovať,“ vysvetlila Múdra. Zatiaľ majú návštevníci k dispozícii tri parkoviská s kapacitou viac ako tisíc parkovacích miest.

Priamo v Bachledovej doline je 500 parkovacích miest, dočasné parkovisko približne 150 metrov po odbočke do Bachledovej doliny v smere do Ždiaru, ponúka tristo miest. Tretie parkovisko je v Strednici s kapacitou okolo 500 miest, asi osem kilometrov od Bachledky, odkiaľ je možné využiť kyvadlovú dopravu. V budúcom roku by chceli vybudovať kruhový objazd a rozšíriť cestu do Bachledky, rovnako aj osadiť elektronický parkovací systém.

Chodník nad korunami stromov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

Bezbariérovým 1 234 metrov dlhým náučným chodníkom sa návštevníci dostanú až do úrovne 24 metrov priamo ku korunám stromov. Nachádza sa na ňom niekoľko adrenalínových a edukačných zastávok, ktoré informujú turistov o miestnej prírode, lese a živote v ňom. Samotný chodník je zakončený špirálovitou 32 metrov vysokou vyhliadkovou vežou s panoramatickou podestou. Veža, ale aj celý chodník ponúka výhľady na Belianske Tatry, Pieniny a Zamagurie. K chodníku je možné sa dostať sedačkovou lanovkou zo Ždiaru - Bachledovej doliny alebo pešo asi 40 minútovou túrou z Bachledovej, Jezerska alebo Malej Frankovej. Chodník je otvorený celoročne, s výnimkou povinnej odstávky.

Viac o téme: AtrakciaPopradŽdiarBachledova dolina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu