Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Formula sa licencie nevzdala, pobočky si však už delí konkurencia

BRATISLAVA - Spoločnosť Formula-tip sa odvolala voči odňatiu licencie na prevádzkovanie stávkových hier, o ktorom rozhodlo koncom mája ministerstvo financií.

Považskobystrická spoločnosť však od pondelka prestala prijímať stávky a nechala otvorených iba päť prevádzok, v ktorých si tipujúci môžu do 22. augusta uplatniť nárok na vyplatenie výhier. Časť pobočiek jednej z najväčších stávkových spoločností na Slovensku si podľa informácii ČTK už začala deliť konkurencia.

"Spoločnosť Formula-tip sa odvolala proti odobratiu licencie, celý proces bude pokračovať," povedal hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál. Po zasadnutí rozkladovej komisie bude mať konečné slovo minister financií, voči jeho verdiktu sa už nebude možné odvolať, dodal. Hoci minister Ján Počiatek zo zákona nemá určený termín, v ktorom musí rozhodnúť, celý proces podľa Šmála určite nebude dlho trvať. Ministerstvo odňalo Formule licenciu pre porušovanie zákona o hazardných hrách.

Formula sa dostala do problémov po tom, čo polícia obvinila predstaviteľov spoločnosti z toho, že po skončení športových zápasov dodatočne menili v počítačoch podané tikety tak, aby sa stali výhernými. Kanceláriu tak mali podviesť najmenej o 17 miliónov korún. Následne spoločnosť kontrolovalo Daňové riaditeľstvo, ktoré požiadalo ministerstvo o odňatie licencie, keďže Formula napriek rozbehnutému trestnému stíhaniu naďalej prijímala vklady.

Podľa informácií, ktoré boli zverejnené na internetovej stránke spoločnosti, mala spoločnosť okolo 280 pobočiek. Podobne ako ďalšie stávkové kancelárie, časť z nich sústredila napríklad v rôznych kaviarňach. Práve s takýmito podnikmi Formula údajne už rozviazala zmluvy. Na infolinke spoločnosti sa tipujúci môžu dozvedieť, že výherné tikety im vyplatia už len v piatich pobočkách - v Bratislave, Považskej Bystrici, Košiciach, Poprade a Banskej Bystrici.

"Na trhu vzniká veľký priestor. Netajím, že aj my berieme časť pobočiek po Formule," poznamenal generálny riaditeľ stávkovej spoločnosti Niké Otto Berger. Zatiaľ však nespresnil počet nových prevádzok, ktoré preberie. Sieť považskobystrickej firmy, ktorá sa uchádzala o priazeň slovenských tipujúcich od začiatku 90. rokov, si podelili aj ďalšie firmy. "Uzatvorili sme zmluvy s vlastníkmi nehnuteľností, v ktorých predtým prevádzkovala svoju činnosť Formula," potvrdil prevádzkový a finančný riaditeľ spoločnosti Fortuna Marek Biely. Fortuna, predtým známa ako Terno, takto rozšíri sieť asi o 40 prevádzok, konkurenčný Tipsport zhruba o dve až tri desiatky.

Formula začiatkom júna prestala registrovať a prijímať stávky cez internet, tipujúcim však ponechala možnosť prihlásiť sa k svojmu kontu a previesť si z neho kredit na osobný účet. Upravila tiež otváracie hodiny pobočiek a následne väčšinu z nich zatvorila. Zhruba pred dvomi mesiacmi dala spoločnosť výpoveď okolo 650 zamestnancom.

O licenciu na prevádzku stávkových hier prišla tento rok v apríli aj spoločnosť Tutovka. Šlo vtedy o prvý prípad odňatia povolenia stávkovej spoločnosti na Slovensku. Košická firma meškala s výplatami výhier a nedodržala ani minimálnu výšku finančnej zábezpeky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu