Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko ohrozujú požiare, horí už aj pri Ružomberku

(Zdroj: SITA)

ŽILINA – Požiar šesťhektárového rúbaniska likvidujú od štvrtka popoludnia v lokalite Šiprúň-Stanky v okrese Ružomberok hasiči z Ružomberka s pracovníkmi Štátnych lesov. Na pomoc im prišli aj dva vrtuľníky.

Podľa operačného dôstojníka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline Miroslava Martona vyrazilo dnes ráno na miesto požiaru aj desať príslušníkov Záchrannej brigády HaZZ v Žiline s technikou. "Keďže nebolo presne určené miesto požiaru, cisterna Tatra 148 a Kia Sportage, ktoré vyrazili na miesto, išli po nahlásení požiaru každé iným smerom. V tom čase sa nad lokalitou pohybovalo monitorovacie lietadlo, ktoré potvrdilo požiar v lokalite Šiprúň–Stanky," informoval Marton.

Podľa Martona bol požiar na rozlohe zhruba dva hektáre, ale následkom silného vetra sa rýchlo rozšíril a zasiahol plochu asi šesť hektárov. "Najrizikovejšia bola strana požiaru v tesnej blízkosti lesa, pričom hrozilo, že požiar sa rozšíri aj do tejto časti. Našťastie hasičom i pracovníkom Štátnych lesov sa ho podarilo zastaviť a hlavne obmedziť riziko, aby sa dostal do lesného porastu," zdôraznil Marton.

Napriek členitosti horského terénu sa pod požiarovisko dostala Tatra 148 ružomberského HaZZ a od nej natiahli hasiči hadice v dĺžke takmer 400 metrov. Marton zdôraznil, že hasiči tak mohli likvidovať požiar nielen zo vzduchu, ale aj zo zeme. Dodal, že dva vrtuľníky urobili do 21. hodiny 22 náletov s bambi vakmi. Dnes začali hasiť od 5.15 h a na mieste už zasahujú aj hasiči z Ružomberka. "Pri priaznivých poveternostných podmienkach bez silného vetra predpokladáme, že sa požiar podarí zlikvidovať dnes dopoludnia," uzavrel Marton.


Požiar v Slovenskom raji čiastočne lokalizovali

Spišskonovoveskí hasiči definitívne uhasili lesný požiar v lokalite Bukovec pri Rudňanoch. O 15:00 odovzdali požiarovisko vlastníkom. Hasiči zo Spišskej Novej Vsi naďalej likvidujú požiar v Národnej prírodnej rezervácii Červené skaly pri obci Poráč. S ohňom tu bojuje 24 hasičov zo Spišskej Novej Vsi. Hasiť pomáha aj jeden vojenský vrtuľník s bambi vakom.

Doteraz zasiahol požiar pri Poráči približne osem hektárov lesa. Najviac síl a prostriedkov sústreďujú hasiči na likvidáciu lesného požiaru v Slovenskom raji pri Hrabušiciach v lokalite Koč, kde oheň medzičasom zasiahol aj Národnú prírodnú rezerváciu Sokol.

S požiarom bojuje približne 50 hasičov z Prešovského kraja, vrátane modulu leteckého hasenia. Do 17:00 sa hasičom podarilo lokalizovať požiar zo severozápadnej strany. Podľa riaditeľa Správy Národného parku Slovenský raj Bedřicha Hájeka požiar zničil do dvoch hektárov vzácnych biotopov v rezervácii Sokol.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu