Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obrovská nádej pre pacientov s chorým srdcom: Lekári v NÚSCH im ponúkajú novú možnosť liečby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos)

BRATISLAVA - Pacientom s chorým srdcom sa na Slovensku otvára nová možnosť liečby. Tento týždeň ju ako prví na Slovensku využili lekári z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb v Bratislave (NÚSCH).

Zákrok je určený pre pacientov s poškodenou dvojcípou (mitrálnou) chlopňou spôsobujúcou jej nedovieravosť, ktorí nemôžu podstúpiť kardiochirurgickú operáciu. "Ide o transkatétrovú liečbu systémom MitraClip," informovala hovorkyňa NÚSCH Dobroslava Krajačičová s tým, že je to relatívne nový postup v liečbe takýchto pacientov.

Liečba pomocou implantácie MitraClip-u nie je robená na otvorenom srdci s použitím mimotelového obehu. "Operatér má prístup k mitrálnej chlopni pomocou katétra, ktorý je zavedený cez stehennú žilu, predsieňovú priehradku do ľavej komory cez mitrálnu chlopňu," vysvetlila Krajačičová. MitraClip si podľa nej možno predstaviť ako štipec na bielizeň, ktorý sa uchytí na predný a zadný cíp mitrálnej chlopne, ich fixovanie významne znižuje jej nedovieravosť. 

MitraClip sa vo svete používa od roku 2003, v Českej republike od roku 2011. Lekári ho na Slovensku prvýkrát použili v pondelok (4.9.). Na zákrok sa podujal tím lekárov z oddelenia intervenčnej kardiológie spolu s ďalšími špecialistami v NÚSCH. Poškodenú dvojcípu chlopňu má približne jeden z desiatich ľudí vo veku 75 rokov a viac.

Viac o téme: SrdceZdravotníctvoLiečbaOchorenieNÚSCH
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu