Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zúčtovanie zdravotného poistenia zostáva! Byrokracie sa nezbavíme

Minister Valentovič so zrušením ročného zúčtovania poistného nepočíta.
Minister Valentovič so zrušením ročného zúčtovania poistného nepočíta.

BRATISLAVA - Ďalší nesplnený sľub. Vláda sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala, že zruší súčasnú podobu ročného zúčtovania zdravotného poistenia.

To však bude nočnou morou väčšiny Slovákov aj naďalej. Zdravotníctvo totiž potrebuje peniaze, a tak zostane zachované. Rezort ministra Ivana Valentoviča sľúbil aspoň to, že papierovačky okolo zúčtovania o niečo zjednoduší.

Keď sa ministri vrátia z dovoleniek, prerokuje vláda zmeny v zákone o zdravotnom poistení. Ten aj naďalej hovorí o ročnom zúčtovaní. V hre je každý rok takmer miliarda korún, koaličná trojka preto upustila od svojho záväzku občanom. „Takýto výpadok zdrojov je v súčasnosti pre rezort neprijateľný,“ vysvetľuje minister Valentovič. Podávanie priznania je komplikované, ak spravíte chybu, prípadne ho neodovzdáte včas, hrozí vám pokuta až 5-tisíc korún. Rezort zdravotníctva sľúbil aspoň to, že zúčtovanie bude jednoduchšie.

Jednou zo zvažovaných možností je podľa informácií Nového Času aj to, že zodpovednosť za podanie priznania už nebude mať občan, ale zdravotné poisťovne. Tie sú však proti. Vláda prerokuje úpravy v ročnom zúčtovaní zdravotného poistenia najneskôr do konca augusta.

Čo všetko sa zmení?

Podľa dostupných informácií by už zúčtovanie nemuseli podávať študenti, dôchodcovia, ženy na materskej či opatrovatelia zdravotne postihnutých. Prestanú sa vymáhať nedoplatky nižšie ako 100 korún. To platí aj pre ich prípadné vrátenie poistencovi. Zamestnávateľ bude pravdepodobne povinný vypracovať podklady na podanie priznania dlhšie ako do konca mája.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu