Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jedna z najzákladnejších potravín láme rekordy: Nedostatok mlieka, ceny masla sú šialené

Ilustračné foto - maslo Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto - maslo (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Takmer tri eurá. Cena masla ide rapídne nahor. Môže sa stať, že už na Vianoce budeme za maslo platiť rekordné sumy. Európa čelí nedostatku mlieka, masla a smotany a v plnej miere sa to ukáže v období vianočných sviatkov.

V týchto dňoch nie je vôbec nezvyčajné, keď na regáloch obchodov zbadáte kocku masla za 2,5 až 2,8 eura. Prečo je to tak? Ceny mliečnych produktov tak budú pokračovať v raste, najmä pred Vianocami. Uviedla to v týchto dňoch jedna z najväčších mliekarenských spoločností na svete, dánska firma Arla Foods.

Ceny za posledný rok

Štatistický úrad eviduje cenu 0,125 gramu masla na úrovni 1,1 eura. To znamená, že v priemere 0,250 gramu masla stojí 2,2 eura. Mesiac predtým stálo maslo iba 1,01. Presne oproti minulému roku stálo 0,125 gramu masla iba 85 centov.

Koľko za kocku masla zaplatíme na Vianoce?
Zobraziť galériu (5)
Koľko za kocku masla zaplatíme na Vianoce?  (Zdroj: SITA)

Nízke ceny komodity, zlé počasie a slabá produkcia

Svetové ceny mlieka, ktoré v dôsledku znižovania produkcie vzrástli za posledných 12 mesiacov približne o 28 %, sa v posledných mesiacoch stabilizovali, ako však pre agentúru Reuters uviedol šéf Arla Foods Peder Tuborgh, zásoby mlieka vo svete sú veľmi nízke. "Celý svet eviduje nedostatok mlieka," povedal Tuborgh s tým, že dôvodom sú práve veľmi nízke výkupné ceny komodity v minulom roku. Podľa OSN je produkcia mlieka nižšia kvôli nepriaznivému počasiu.

Výroba mlieka na Slovensku zaznamenala 4-percentný pokles. "Celá Európa zaznamenáva nedostatok smotany, masla a ďalších mliečnych výrobkov. A rastúci dopyt v období Vianoc nebude za žiadnych okolností možné uspokojiť," povedal Tuborgh, podľa ktorého práve tento fakt ťahá ceny nahor.

Tieto ceny sú už minulosťou
Zobraziť galériu (5)
Tieto ceny sú už minulosťou  (Zdroj: topky)

Podľa šéfa mliekanrenského zväzu sa v priebehu prvého polroka odbytová cena masla  pohybovala okolo 4,70 eura za kilogram. Pred rokom to bolo len 3,80 eura. Rozdiel 90 centov si pritom naúčtovali rôzne výrobcovia a obchodné reťazce. Až 63 centov si podľa Stanislava Voskára naúčtovali reťazce.

Problémy odštartovalo rozhodnutie Európskej únie zrušiť v roku 2015 mliečne kvóty. To spôsobilo prebytky komodity a následný prudký pokles cien. V reakcii na to producenti v Európe minulý rok výrazne obmedzili výrobu, čo začiatkom tohto roka viedlo zasa k opätovnému rastu cien.

Tuky sú pre náš
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Arla, ktorá združuje približne 12.500 farmárov v Dánsku, vo Švédsku, v Nemecku, Británii, Luxembursku, Holandsku a Belgicku, za 1. polrok tohto roka zvýšila výkupnú cenu mlieka o 19 %. Zároveň dodala, že aj v nasledujúcich mesiacoch počíta s rastom cien. Ďalší vývoj, čo sa týka svetových cien mlieka, bude podľa analytikov závisieť najmä od blížiacej sa jarnej sezóny na Novom Zélande.

Viac o téme: CenaPotravinyMasloMlieko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu