Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pred Vianocami má hroziť nedostatok masla: Nie je to také tragické, upokojuje analytik

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - V Európe má hroziť pred Vianocami nedostatok masla a mliečnych produktov, preto ich ceny stúpajú. Na tento vývoj pred časom upozornila jedna z najväčších mliekarenských spoločností na svete, dánska Arla Foods. Situácia však nie je až taká tragická, ako sa prezentuje. V diskusnej relácií na TABLET.TV to povedal analytik obchodu Ľubomír Drahovský.

"Slovenský spotrebiteľ je veľmi senzitívny a reaguje na správy. Keď mu niekto povie, že zdražie maslo a pred Vianocami, tak sa predzásobí. No to sa nedeje na základe reálneho stavu, ale na základe očakávania, čo sa stane. Cena masla sa môže zvýšiť napríklad z 2,30 aj na 2,90 eur, ale vzhľadom na celkovú konzumáciu masla na Slovensku to nie je až taká veľká tragédia," konštatoval Drahovský s tým, že za týmto vývojom je sčasti aj zrušenie mliečnych kvót v EÚ pred dvoma rokmi.   

Na trh prišlo lacné mlieko z krajín veľkých producentov a mnohé mliekarne zatvorili svoje kapacity. Svetové ceny mlieka v dôsledku znižovania produkcie vzrástli za posledných 12 mesiacov približne o 28 %.

"Je za tým sčasti nedostatok mlieka, no nie je to neriešiteľná situácia, lebo producenti ako Veľká Británia, Írsko, Austrália a Nový Zéland kontinentálny trh s prehľadom uspokoja. Je to ako sínusoida, čiže ak sú teraz ceny hore, časom sa vrátia na prijateľnú úroveň. Neočakávam extrémny rast cien masla a mliečnych výrobkov, lebo v potravinárstve je veľmi silná konkurencia," dodal Drahovský.

Viac o téme: MasloPotravinová kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu