Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Banskobystričania: Spaľovňu tu nechceme!

Budova spaľovne stojí v tesnej blízkosti rodinných domov a záhrad. Zobraziť galériu (3)
Budova spaľovne stojí v tesnej blízkosti rodinných domov a záhrad.

BANSKÁ BYSTRICA - Obyvatelia mesta pod Urpínom sa búria! Do prevádzky chcú uviesť spaľovňu, v ktorej budú likvidovať zvyšky ľudských tiel či zakrvavené obväzy. A to doslova niekoľko metrov od rodinných domov! Bystričania podpisujú proti tomu petíciu.

Spaľovňa nebezpečného odpadu stojí v susedstve vilovej štvrte Graniar už roky. Dlho však nebola v prevádzke. „Pokúšali sa ju spustiť už dvakrát, nevyhovela však emisným normám,“ vysvetľuje Pavol Vaník z banskobystrického magistrátu. Firma, ktorá si spaľovňu prenajala, sa o to pokúša už po tretí raz. Majitelia blízkych domov sa búria. „Do ovzdušia bude vypúšťať rakovinotvorné látky,“ protestuje MUDr. Vladimír Zvara, ktorý na Graniari býva. Spaľovňa má likvidovať odpad nielen z blízkej Rooseveltovej nemocnice, ale podľa našich informácií aj z nemocníc na celom Slovensku.

V súčasnosti je na ťahu obvodný úrad životného prostredia, ktorý má vydať k prevádzke spaľovne stanovisko. „My zatiaľ žiadosť o spustenie prevádzky nemáme, petícia je teda predčasná,“ tvrdí P. Vaník z magistrátu.

Ľudia proti spaľovni bojujú zo všetkých síl. Mnohí z nich investovali celoživotné úspory do domov v blízkosti spaľovne. Teraz im hrozí, že budú žiť v ustavičnom hluku a zápachu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu