Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Mečiar: Slovensko dosahuje v politickej dimenzii uznanie všade

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar

ŽILINA - Slovensko dosahuje po 15 rokoch od vyhlásenia Deklarácie Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti Slovenskej republiky v politickej dimenzii uznanie všade. Uviedol v nedeľu pri oslavách zvrchovanosti v kysuckej obci Stará Bystrica predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar.

"Je to pre spôsob, akým (Slovensko) politiku robilo a robí, pre uznanie vo svete, veď byť predsedajúcou krajinou Organizácie spojených národov, o pár rokov budeme aj predsedajúcou krajinou Európskej únie a ďalších - Slováci sa všade uplatňujú, znamená to, že politická pozícia (Slovenska) sa pomaly upevňuje," konštatoval.

Druhou dimenziou pozície Slovenska od vyhlásenia deklarácie je ekonomické hľadisko. Slovenská ekonomická sila je podľa neho v porovnaní s najvyspelejšími štátmi približne polovičná v prepočte na jedného obyvateľa. Pre jej zlepšenie bude potrebné urobiť ešte veľa. "Po tretie - integrácia, europeizácia budú znamenať také pomery, usporiadanie štátov a hodnôt, že budeme mať čo robiť, aby sme svoju slovenskosť potvrdili, udržali a rozvinuli," uviedol Mečiar. Je to otázka vízie na najbližších 20 rokov.

Pätnásť rokov potvrdilo podľa neho pozitívne očakávania, že Slovensko vznikne ako štát slobodne, demokraticky, bez násilia, so zárukou progresívnosti vývoja, a že v priateľskom duchu vyrieši aj vzťahy s Českou republikou.

"Ďalej aj v tom, že ak nie vtedy (pri vzniku SR), tak už to nebude možné neskoršie (vyriešiť vzťahy s ČR)".

Tým si aj položilo základy svojej európskej a euroatlantickej integrácie, že môže vystupovať všade ako subjekt, štát vo vzťahu k iným štátom z pozície právnej rovnosti," doplnil Mečiar.

Deklaráciu Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti Slovenskej republiky schválil parlament 17. júla 1992. Agentúra SITA vydá k správe aj zvukovú správu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu