Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nová predsedníčka súdnej rady Praženková: Justíciu chcem priblížiť verejnosti

Lenka Praženková
Lenka Praženková (Zdroj: Michal Svítok)

BRATISLAVA - Nová predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková chce slovenskú justíciu spájať a otvoriť ju viac verejnosti. Uviedla to dnes v svojom prvom vystúpení pre médiá po zvolení do funkcie.

Tiež sa chce postarať o ďalšie zvyšovanie jej dôveryhodnosti súdov najmä tým, že sa pokúsi zabojovať proti prieťahom v súdnom konaní. Pre zrýchlenie práce súdov bude podľa nej nevyhnutné ich personálne posilniť a materiálne dovybaviť.

„Nechcem rozdeľovať, chcem spájať aj rôzne názory na veci, chcem viesť diskusiu, tak v rámci Súdnej rady, ako aj s jednotlivými súdmi, so samosprávami súdov, takže mojou ambíciou je spojiť a nakoniec aj otvoriť justíciu verejnosti tak, aby verejnosť chápala jej úlohu v spoločnosti,“ prezentovala svoju predstavu nová šéfka rady.

Praženková uspela v dnešnej tajnej voľbe keď sa za ňu vyslovilo až 12 z celkovo 15 hlasujúcich členov rady. Sudkyňa Najvyššieho súdu je v rade nováčikom, dnes sa zúčastnila prvýkrát jej zasadnutia. Priznala, že pred funkciou predsedníčky má rešpekt. Pri kandidovaní do Súdnej rady v májových sudcovských voľbách podľa jej slov nemala takúto ambíciu.

„Oslovili ma až dnes ôsmi kolegovia so Súdnej rady a argumentovali mi aj tým, že mám skúsenosti aj z riadiacej činnosti, nielen z výkonu funkcie sudcu,“ uviedla sudkyňa, ktorá bola v minulosti podpredsedníčkou Krajského súdu v Bratislave aj predsedníčkou Okresného súdu v Pezinku. „Čas na zvažovanie veľký nebol, ale zvážila som, takáto ponuka sa vlastne neodmieta,“ vysvetlila.

Protikandidát Praženkovej – sudca Najvyššieho súdu Dušan Čimo uviedol, že od novej predsedníčky neočakáva zmenu. „Podľa mňa zabezpečí kontinuitu doterajšieho fungovania Súdnej rady,“ uviedol. Nová šéfka kľúčového orgánu súdnictva na toto vyjadrenie reagovala tým, že chce predstavovať kontinuitu v trende zvyšovania dôveryhodnosti justície, ktorý ukázali posledné prieskumy.

Najprv však chce nové šéfka rady zisťovať príčiny nízkej dôveryhodnosti súdov. Za hlavnú príčinu nateraz považuje prieťahy v súdnom konaní. Tento nedostatok sa podľa nej dá odstrániť lepším materiálnym vybavením súdov a ich personálnym posilnením, o čom bude podľa jej slov rokovať s vládou a Národnou radou SR.

Jedným z prvých krokov novej predsedníčky Súdnej rady je, že mieni obísť všetky krajské súdy a rozprávať sa so sudcami o situácii v justícii. Na základe toho chce Praženková vypracovať vlastnú analýzu, ktorú mieni porovnať s analýzou súdov, na ktorej v súčasnosti v gescii ministerstva spravodlivosti pracujú odborníci medzinárodnej organizácie CEPEJ. „Viem, že na ministerstve prebieha analýza, chcem ju porovnať s mojou, získať nejaký výsledok a dohodnúť sa,“ priblížila.

Okrem Praženkovej sa dnes prvého zasadnutia Súdnej rady v jej štvrtom volebnom období zúčastnilo aj ďalších sedem nových zástupcov sudcov, ktorí vzišli z májových volieb. Praženková v týchto voľbách skončila na druhom mieste so ziskom 672 hlasov. Aj doterajšia predsedníčka Jana Bajánková z Najvyššieho súdu v rade zastupovala sudcov.

Voľba predsedu Súdnej rady sa odohrala pred dokončením jej personálnej obmeny. Tento rok sa vymení celkovo 11 z jej 18 členov. Rada tak bola dnes nekompletná. Parlamentu sa zatiaľ nepodarilo zvoliť náhradu za Alenu Šiškovú, ktorá tu bola jedným z jeho troch zástupcov a jej funkčné obdobie už uplynulo.

Pre Žitňanskú prirodzená voľba

Zvolenie sudkyne Lenky Praženkovej za predsedníčku Súdnej rady SR je prirodzená voľba. V reakcii na výsledok dnešnej voľby to uviedla ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). Žitňanská zagratulovala novozvolenej predsedníčke. "Zvolenie sudkyne, ktorá mala už vo voľbe za členov do Súdnej rady jeden z najvyšších počtov hlasov sudcov, je z môjho pohľadu prirodzená voľba," skonštatovala.

Ministerka podľa jej slov verí, že s novou predsedníčkou bude pokračovať v konštruktívnej spolupráci, ktorú nastavila predchádzajúca predsedníčka Jana Bajánková. Za to sa Žitňanská Bajánkovej aj takýmto spôsobom poďakovala.

Viac o téme: Lenka Praženková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu