Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bude v roku 2050 viac Rómov ako bielych? Koniec mýtov, toto je skutočná pravda

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Miro Vacula)

BRATISLAVA - Viete, koľko bude na Slovensku v roku 2050 Rómov? Alebo koľko dostávajú na dávkach? Na internete sa šíri "Skutočná pravda" o Rómoch, ktorá vám ukáže, kde je tá naozaj skutočná pravda. Žiadne mýty, ani konšpirácie. Do veľkého testovania sa zapojili tisícky Slovákov.

Na internete sa šíri veľa nezmyslov, hoaxov a konšpirácií. To platí dvojnásobne aj v prípade Rómov. Volá sa Skutočná pravda o Rómoch. Na webe skutocnapravda.sk sa môžete otestovať z 5 najväčších hoaxov alebo mýtov o rómskej problematike. Odpovede sú, samozrejme, podložené faktami. Najzaujímavejší je fakt, že každú zle zodpovedanú otázku autori darujú peniaze rómskej rodine, ktorá potrebuje pomoc.

Bude v roku 2050
Zobraziť galériu (3)

Otázky sú stavané schváľne tak, aby živili predsudky v ľuďoch. "Návštevník stránky teda očakáva, že na záver kvízu sa mu len potvrdia. Tu však prichádza prekvapenie. Kvíz končí s tým, že za každú nesprávnu odpoveď posielame zo zbierky, ktorú sme uskutočnili interne vo Visibility, určitú sumu rodine ťažko chorej Manuelky," tvrdia tvorcovia. Manuelka je 8-ročné rómske dievčatko, ktoré trpí rakovinou. Jej otec pracuje v Čechách, zatiaľ čo mama sa stará o Manuelku a najstarší 18-ročný syn o zvyšných súrodencov.

"Pomôžte mi a pridajte sa k môjmu tímu. Vytvorte funkčné nástroje, ktoré pomôžu potláčať predsudky ľudí voči ľuďom. Nech sa spoločne postavíme nenávisti," zneli slová prezidentovej výzvy pred dvomi mesiacmi. A ľudia nezaháľali. Do výzvy proti extrémizmu slovenského prezidenta Andreja Kisku sa do uzávierky v pondelok prihlásilo 139 tímov. Medzi nimi bol aj hore zmienený od spoločnosti Visibility, ktorý obsadil druhé miesto po kampani s názvom #Somtu.

Bude v roku 2050
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: skutocnapravda.sk)

Zapojili sa tisícky Slovákov

"Na stránku doteraz prišlo bez akejkoľvek platenej formy propagácie vyše 27 000 návštev, pričom až vyše 18 000 ľudí kvíz dokončilo, a teda si prešli všetkými otázkami," zareagoval pre Topky Prokop zo spoločnosti Visibility. V priemere mali ľudia tri správne odpovede z piatich. Ako nám ďalej prezradil, týmto kvízom sa im podarilo vyzbierať už 2 tisíc eur.

Prečo Rómovia

"Uvažovali sme nad témami, ako sú imigranti, náboženstvá, alternatívna medicína a pod. Zhodli sme sa však, že na Slovensku sú predsudkami pravdepodobne najviac zasiahnutí práve Rómovia. Preto sme si nakoniec zvolili ich," tvrdia tvorcovia, prečo si vybrali práve Rómov.

Medzi ďalšie projekty, ktoré boli vybrané do finále, bol projekt Patroll, Konšpirátori.sk, argumentuj.sk od Ľudí proti rasizmu, v ktorej autori chcú bojovať proti extrémizmu a vzdelávať aj prostredníctvom kvízu a zároveň finančne pomáhať cieľovej skupine.

Viac o téme: MýtyRómoviaSkutocnapravda.sk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu