Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Nudisti sa sťažujú: Nemáme poriadnu pláž!

BRATISLAVA - Vyznávači opaľovania a kúpania sa "hore bez" na Slovensku nemajú žiadnu oficiálnu nudistickú pláž.

Niekoľko stovák priaznivcov takzvaného Adamovho rúcha sa musí uspokojiť s provizórnymi podmienkami na niektorých prírodných jazerách, kde ich prítomnosť spoločnosť zväčša toleruje.

"Ak by sa niekto obrátil na políciu s tým, že nahota mu prekáža, museli by sme to riešiť ako priestupok za vzbudzovanie verejného pohoršenia," povedala ČTK hovorkyňa bratislavskej polície Alena Toševová. Naháčovi by teda hrozila tisíckorunová pokuta.

V súčasnosti je na Slovensku asi desať známych divokých nudapláží, väčšina z nich sa však nachádza na západe krajiny. Najväčšia a najstaršia pláž nudistov je na jazierku v bratislavskej mestskej časti Rusovce. Túto lokalitu úrady tolerujú a v letných horúčavách, keď je tu problém nájsť miesto na deku. Neďaleko tohto jazera sa nachádzajú aj dve čunovské jazerá. Na tom menšom sa väčšinou slnia a kúpu práve nudisti. Veľkej obľube medzi Bratislavčanmi sa teší aj neohraničená časť na Zlatých pieskoch. Hlavne vďaka čistej vode sú populárne aj takzvané Košariská neďaleko hlavného mesta.

Priaznivci nudizmu v Žilinskom kraji ešte za bývalého režimu chodievali na priehradu Liptovská Mara. Zástupcovia Slovenského vodohospodárskeho podniku, ktorý nádrž spravuje, však nevedeli povedať, či nudisti ešte chodia na Liptov aj v súčasnosti. Podľa nich je to veľmi ťažké rozlíšiť, pretože niektoré ženy si dávajú vrchný diel plaviek dole aj na bežných plážach.

Na východnom Slovensku je nudistických pláží málo a pravdepodobne ich počet ďalej klesá. Jedna z pláží, ktorá bola navštevovaná ešte v 80. rokoch, bola pri jazere Geča, niekoľko kilometrov od Košíc.

"Dnes už sem nudisti nechodia aj preto, že na jazerách bol už dlhšie zákaz kúpania," povedala ČTK starostka obce Monika Bérešová. Okolie jazier, ktoré vznikli ťažením štrkov, je dnes dokonca rozkopané.

Iné pomery sú v západnej Európe. Milovníci opaľovania sa hore bez môžu napríklad v českej metropole legálne využívať tri nudistické pláže - na Hostivařskej priehrade, na Šeberáku a tiež na Žlutých lázních. V celom Česku je podľa internetovej stránky naturista.cz asi sto lokalít, kde sa dá kúpať a opaľovať sa bez plaviek.

V Belgicku je jediná nudistická pláž povolená od roku 2001 v letovisku Breden. V nemeckom Koserowe na ostrove Usedom už od roku 1956 funguje viac ako kilometrová nudistická pláž.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu