Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Na Slovensku hrozí ďalšia ekokatastrofa: Jed zo skládky tajne zamoruje náš najkrajší región

Odoberanie vzoriek pre SIŽP z jednotlivých potrubí, z ktorých vteká kvapalina do zbernej nádrže a odtiaľ do prečerpávačky. Zobraziť galériu (8)
Odoberanie vzoriek pre SIŽP z jednotlivých potrubí, z ktorých vteká kvapalina do zbernej nádrže a odtiaľ do prečerpávačky. (Zdroj: Mestský úrad Liptovský Mikuláš)

ŽILINA – Obyvatelia malej liptovskej obce Veterná Poruba sa obávajú o svoje zdravie. Vysvitlo, že z miestnej skládky unikajú toxické látky a presakujú do okolia, čím ohrozujú životné prostredie jedného z najkrajších regiónov Slovenska. Dôvodom znečistenia je ľudská bezcitnosť a nedbalosť voči prírode, ktorá teraz vyplávala na povrch.

História skládky vo Veternej Porube siaha do 90. rokov minulého storočia. V roku 2014 bola síce skládka predčasne uzavretá, ale nie predpisovým spôsobom. „Skládka bola uzavretá nielen predčasne, ale aj nekvalitne, dokonca v rozpore so zákonom, neefektívne a dôsledkom toho priesakmi ohrozila životné prostredie,“ uviedla hovorkyňa mestského úradu v Liptovskom Mikuláši Viktória Čapčíková.

Mapa najnebezpečnejších skládok Slovenska: Na týchto miestach tiká časovaná bomba

Priesakové kvapaliny na skládke sú následkom jej zlého uzatvorenia. Nádrž, ktorá má byť prázdna, je naplnená po okraj.
Zobraziť galériu (8)
Priesakové kvapaliny na skládke sú následkom jej zlého uzatvorenia. Nádrž, ktorá má byť prázdna, je naplnená po okraj.  (Zdroj: Mestský úrad Liptovský Mikuláš)

Ako mestskému úradu potvrdila aj Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP), skládka nebola uzatvorená v zmysle platnej legislatívy ani v zmysle schválenej projektovej dokumentácie. „Úrad pre verejné obstarávanie potvrdil svojou kontrolou porušenie zákona o verejnom obstarávaní a konanie obstarávateľa v rozpore s deviatimi paragrafmi,“ doplnila Čapčíková. „Našou prioritou bude v tejto situácii ochrana životného prostredia a všetky naše kroky budú viesť k odstráneniu možných dopadov na životné prostredie so zodpovednosťou k našim potomkom,“ uviedol primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

Na Slovensku hrozí ďalšia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

Technická správa z prieskumu bratislavskej spoločnosti AEG potvrdila, že hrúbka tesnenia a vrstiev rekultivačnej zeminy pri uzatváraní skládky nezodpovedala požadovaným normám. Mocnosť oboch vrstiev mala podľa odborníkov dosahovať 1,5 metra. Reálne však vrstvy vyhovovali prepisu len na máloktorých miestach. „Väčšina skládky je pokrytá rekultivačnou zeminou a minerálnym tesnením v hrúbke menšej ako jeden meter, pričom skoro v jednej štvrtine skládky je to dokonca menej ako 60 centimetrov,“ uvádza sa v dokumente.

Na Slovensku hrozí ďalšia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: topky)

Toxické látky vtekajú do Váhu

O inkriminovanej skládke písalo mesto Liptovský Mikuláš už v marcovom vydaní svojho mesačníka Mikuláš (str. 13). Z článku vyplýva, že „priesakové kvapaliny (zo skládky) zaplnili záchytné nádrže a vtekajú do miestneho toku, odkiaľ sa dostávajú do Váhu“. Na riziko kontaminácie upozornili predstavitelia radnice už v polovici februára. Obsah a množstvo presakovaných toxických látok určí až bližšia analýza. Ako Topky informoval Peter Šimurka zo Slovenskej inšpekcie životného prostredia, aktuálne prebieha v prevádzke environmentálna kontrola.“

Skládka vo Veternej Porube slúžila mestu na ukladanie tuhého komunálneho odpadu od roku 1994 do roku 2014. V októbri 2014 (31. 10. 2014) bola podľa vyjadrenia Čapčíkovej minulým vedením mesta predčasne uzavretá, náklady na jej uzatvorenie sa vyšplhali do výšky 1 163 520 eur. 

Technická správa firmy AEG o stave uzatvorenia skládky vo Veternej Porube
Zobraziť galériu (8)
Technická správa firmy AEG o stave uzatvorenia skládky vo Veternej Porube  (Zdroj: AEG )

Na Slovensku hrozí ďalšia
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: AEG )

Na Slovensku hrozí ďalšia
Zobraziť galériu (8)

Skládka Veterná Poruba

 

Viac o téme: SkládkaEkologická katastrofaVeterná Poruba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu