Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Fico sa zatiaľ nemusí ospravedlniť Miklošovi

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico sa zatiaľ nebude musieť ospravedlniť bývalému ministrovi financií Ivanovi Miklošovi za to, že ho v minulosti v súvislosti s privatizáciou Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) označil za mimoriadne bohatého človeka.

Najvyšší súd dnes totiž opäť vrátil prípad prvostupňovému súdu. Spor o ochranu osobnosti tak bude pravdepodobne naďalej putovať medzi jednotlivými úrovňami súdov.

Podpredseda SDKÚ-DS Mikloš sa s Ficom sporí už od roku 2003. Za výrok vtedy ešte opozičného poslanca Smeru žiadal uverejnenie ospravedlnenia v tlačových agentúrach, televízii a rozhlasových staniciach a tiež odškodné 600.000 korún. Fico zas pre svoje podozrenia o nečestnej privatizácii SPP podal aj trestné oznámenie, stíhanie však vlani zastavil Úrad špeciálnej prokuratúry.

Mikloš najprv v roku 2004 čiastočne uspel so svojou žalobou na Okresnom súde Bratislava I, ktorý mu však nepriznal nárok na odškodné. Obaja politici sa proti verdiktu odvolali na Krajský súd v Bratislave, ktorý rozsudok prvostupňového súdu potvrdil.

Verdikt krajského súdu potom Fico napadol na Najvyššom súde. Ten dal v roku 2005 neskoršiemu premiérovi za pravdu v tom, že ho ešte okresný súd nepredvolal na vynesenie rozsudku, čím mali byť porušené jeho práva. Najvyšší súd preto vtedy nariadil prípad vrátiť okresnému súdu.

Proti tomu však Mikloš podal sťažnosť na Ústavný súd, ktorý vlani rozhodol, že Najvyšší súd porušil jeho právo na súdnu ochranu a prípad mu vrátil. Najvyšší súd po opätovnom prejednaní prípadu dnes rozhodol rovnako ako v roku 2005. V rozsudku však zdôraznil, že právo žalovaného na prítomnosť pri vynesení rozsudku je nenahraditeľné a pochybenie okresného súdu napraviť nemôže. Prípad sa tak vráti na prvostupňový súd, odkiaľ po prípadných odvolaniach môže opäť cez krajský súd smerovať znova na Najvyšší súd.

S Ficom sa okrem Miloša súdi aj ďalší z bývalých členov vlády, exminister dopravy Pavol Prokopovič. Ten Fica žaluje za výroky o kupčení s hlasmi poslancov. Pojednávanie na Okresnom súde v Bratislave IV sa tiež predĺžilo, pretože Prokopovič podal námietku zaujatosti voči sudkyni.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu