Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Premiér Fico v exkluzívnom rozhovore: Viem, kedy skončím!

Vo včerajšej paľbe našich otázok sa nevyhol ani tým čitateľským.
Vo včerajšej paľbe našich otázok sa nevyhol ani tým čitateľským. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Novinárov považuje za politickú opozíciu vlády. Premiér Robert Fico (42) tvrdí, že sú proti jeho kabinetu zaujatí, ale už to nerieši!

Okrem vystúpení vo verejnoprávnych médiách žiadosti o rozhovor od súkromných titulov odmieta. Rozhovor s Novým Časom pripustil takmer presne rok od volieb. Stalo sa tak po tom, ako Nový Čas označil v televíznej debate za najobjektívnejší denník na Slovensku. V obleku, ale bez kravaty, včera nakoniec odpovedal predovšetkým na otázky našich čitateľov.

Súkromným médiám rozhovory nedávate. Prečo?
- Ponúk na interview je veľmi veľa. Myslím, že keby sme chceli, tak nerobíme nič iné len rozhovory. Prečo by som však mal ja nejakému médiu, ktoré nás od rána do večera špiní, poskytovať rozhovory? Nevidím absolútne žiadny dôvod.

Tak schválne, ako by ste si to predstavovali?
- Som za to, keď noviny chcú byť tvrdé, ale nech sú tvrdé na všetkých rovnako. Pozrite sa, vy v Novom Čase to rozdáte každému. Ste pre mňa praobyčajný bulvár, píšete často podľa mňa nezmysly, ale aspoň to primerane rozkladáte. Nevybrali ste si niekoho ako terč. Toto nezvládlo ani jedno médium na Slovensku. Pri všetkej tej úbohosti slovenských médií ste sa stali najobjektívnejším denníkom. A myslím to smrteľne vážne.

V poriadku, poďme však k politike. Po voľbách ste sľubovali lacnejší benzín. Rok po stojí liter rovnako. Nie je čas na zníženie spotrebnej dane?
- Sme pred zavedením eura a kritériá, najmä pokiaľ ide o verejné financie, vládu limitujú. Myslím, že rezervy sú niekde inde. Slovnaft má za prvých šesť mesiacov rekordný zisk.

Ľudí však nezaujíma zisk Slovnaftu, ale cena benzínu...
- Musíme brať na zreteľ kúpnu silu obyvateľstva. Pri platoch na úrovni 400 eur nemôže stáť benzín rovnako ako v Nemecku. Chceme, aby ceny benzínu boli na najnižšej úrovni v porovnaní s vyspelými štátmi Únie. Uznávam, že problémom je aj spotrebná daň. Ale aj neprimeraný zisk Slovnaftu.

Slovnaft tvrdí, že ich zisk nesúvisí s cenami benzínu na Slovensku.
- Nechcem viesť polemiku so Slovnaftom. Keď máte rekordný zisk, vždy si nájdete cestu, aby to vyhovovalo vám. Je mi ľúto, že taká rafinéria bola sprivatizovaná. Ak by ju riadil štát, správali by sme sa k ľuďom inak.

V súčasnosti sa však vaša vláda orientuje viac na dôchodcov ako na mladých...
- Ak má dôchodca dôchodok 8 000 korún, 65 rokov a paličku, má čo robiť, aby vyžil. A klobúk dole pred tým, že to dokáže. Odmietam tvrdenia, postarajte sa o seba, aj Pán Boh vám pomôže. Veď toto nie je feudálna spoločnosť, kde sa rodičia spoliehali na svoje deti. Veď starší ľudia pre tento štát niečo aj odrobili! Toto je solidárny systém a my ho budeme podporovať. Musíme vidieť zásadný rozdiel medzi mladými a staršími ľuďmi. Mladý človek, ak má 25 rokov, a nie je to pecivál, tak má možnosť zarobiť si peniaze. Ak si nevie nájsť prácu doma, čo je smutné, môže odísť do zahraničia.

V zahraničí však už teraz pracuje 160-tisíc ľudí. Vy ich chcete prilákať naspäť. Ako? Niektorí vonku zarábajú štvornásobok slovenskej mzdy.
- Dobudovaním infraštruktúry a investormi. Nie je pravda, že pre mladých nerobíme nič. Je tu štátna bonifikácia pri hypotekárnych úveroch. Aj tak sú však stále drahé a málokto si ich môže dovoliť. Je tu aj Štátny fond rozvoja a bývania, ktorý poskytuje úvery na bývanie. Zvýšili sme tiež príspevok pri narodení prvého dieťaťa. Radi by sme ho na budúci rok ešte zdvihli až na úroveň 25- až 30-tisíc korún.

Slovensko sa v tabuľkách už teraz považuje za európskeho tigra. Kedy to pocítime aj v peňaženkách?
- Neverím štatistikám, hoci som predseda vlády. Ak mi niekto tvrdí, že priemerný zárobok na Slovensku je okolo 20 000 korún, tak klame. Ak sčítate platy v bankovníctve a 10-tisícové platy robotníkov a urobíte z toho priemer, to neodráža skutočnú situáciu. Ešte to bude dlho trvať, kým to bude zodpovedať skutočnosti. Viem, ako je na Slovensku. Na Slovensku sa mnohým ľuďom žije veľmi ťažko.

Odvtedy, ako ste vyhrali voľby, prešiel už rok. Čo vás zaskočilo najviac v úrade premiéra?
- Krajina je hrozne prebyrokratizovaná. Som rád, že sme zrušili krajské úrady. Ideme likvidovať a zlučovať aj špecializovanú štátnu správu na úrovni krajov. Toľko úradov, čo sa za ostatné roky povytvárali, to je na takú malú krajinu neúnosné. Míňame príliš veľa peňazí na byrokraciu.

Ak sa pozriete naspäť, prijali by ste opäť funkciu premiéra?
- Byť premiérom je namáhavá politická ambícia. Politika sa nerobí pre modré oči, ale preto, aby ste na základe výsledkov vo voľbách získali vplyv nad verejnými vecami. Otázku by som si musel postaviť inak. Keď sa písal rok 1992 a dostal som ponuku na zvoliteľné miesto na kandidátke, či by som to urobil ešte raz. Je to veľmi pekná a ťažká práca, ale keď sa pre ňu rozhodnete, tak musíte znášať aj všetky negatíva, to je ponaučenie.

To znamená?
- Nerád by som skončil tak ako opozícia. Máte doma po byte vylepené fotky svojho oponenta a hádžete po nich od zúrivosti nože. Viem presne, kedy skončiť. Viem, čo urobím v roku 2010.

Znamená to, že ďalšie volebné obdobie už nechcete byť premiérom?
- Nechcem nič hovoriť. Sú veci, keď si človek musí povedať – stačilo! Inak je to kontraproduktívne. Musí si ten človek povedať dosť, inak začne škodiť. Ak by záležalo na mne, presadil by som, aby premiér mohol byť iba na jedno volebné obdobie.

Druhú časť rozhovoru s premiérom Ficom si môžete prečítať v denníku Nový Čas už v pondelok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu