Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Alarmujúce čísla: Salmonelózou sa toto leto nakazilo viac ako 1500 ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Počas tohto leta potvrdili lekári salmonelózu u 1545 ľudí. Výskyt ochorenia je podľa hygienikov vyšší práve v priebehu júna, júla a augusta, keď je teplo. Najviac ich ochorelo v Prešovskom kraji (328) a najmenej v Trenčianskom (127). Uviedol to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Faktorom prenosu bývajú zväčša nedostatočne tepelne spracované jedlá z vajec či hydiny. "Tento rok diagnostikovali celkovo salmonelózu zatiaľ u 3206 osôb, hospitalizovať museli približne tretinu z nich," povedala Jozefína Kaššová z ÚVZ SR. V tomto roku zatiaľ hygienici zaznamenali 153 epidémií salmonelóz.

Prenosom nákazy môžu byť okrem hydinového mäsa a vajec aj cukrárenské a lahôdkové výrobky a zmrzlina, ak sú do nich pridávané nedostatočne tepelne spracované vajíčka. Surovina môže byť nakazená už pred spracovaním alebo sa kontaminuje v jeho priebehu, a to nečistými rukami. Podľa hygienikov si treba dať pozor aj na dosku, na ktorej sa surové mäso spracováva. Treba ju potom vydezinfikovať.

Aby baktéria salmonela vyvolala salmonelózu, musí sa v potravine rozmnožiť. Prejavy nákazy, napríklad intenzívne črevné problémy, sa dostavia šesť až 72 hodín po konzumácii kontaminovaných potravín. Pred salmonelózou sa možno chrániť dostatočným tepelným upravením a preváraním jedla, správnym skladovaním potravín, čistotou rúk či kuchyne.

Viac o téme: LetoSalmonelóza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu