Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vymáhači koncesií pre rozhlas: Zarobili 75 miliónov korún!

Hŕstka nespokojných koncesionárov opäť protestovala aj pred Úradom vlády. Zobraziť galériu (2)
Hŕstka nespokojných koncesionárov opäť protestovala aj pred Úradom vlády. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Poriadne sa nabalili. Firma, vymáhajúca koncesie pre verejnoprávny rozhlas, získala od neplatičov 75 miliónov korún.

A chce ďalšie, aj keď s najväčšou pravdepodobnosťou porušuje zákon. Nerešpektuje totiž generálny pardon pre neplatičov, ktorý schválil parlament. Tvrdí, že ak nezaplatia minimálne tisícku, hrozia im státisícové pokuty.

Neplatiči mali na základe generálneho pardonu 60 dní na to, aby vyrovnali svoje záväzky voči verejnoprávnym médiám. Aj pani Jana (47) sa chcela vyhnúť pokute. Hneď ako sa dozvedela, že rozhlasu dlhuje 40 Sk, upomienku zaplatila. Stalo sa tak ešte v roku 2005. Spoločnosť Lawyer Partners však od nej žiada ďalších 105-tisíc Sk. „Som úplne zúfalá, neviem, čo mám robiť,“ povedala Novému Času.

Vymáhači tvrdia, že na ňu sa generálny pardon nevzťahuje. Ten vraj platil až vlani. „Účelom bolo oslobodiť všetkých bez rozdielu. Ak niekto reagoval na prvú výzvu, nemôže súkromná spoločnosť od neho žiadať žiadne sankcie,“ tvrdí autor zákona Tomáš Galbavý z SDKÚ.

Lawyer Partners v písomnom stanovisku tvrdí, že jej postup je v poriadku. Podľa právnika Marka Benedika však porušuje princíp rovnosti a zákaz diskriminácie. A to preto, že vytvára dve skupiny koncesionárov.

„Je to absurdné. Ten, kto čakal do poslednej chvíle, bude vo výhodnejšom postavení ako ten, ktorý zaplatil skôr,“ dodal Benedik.

Ako postupovať ďalej?

Oslovení odborníci sa zhodujú v názore, že koncesionári sú vďaka spoločnosti Lawyer Partners vo veľmi nepríjemnej situácii. Jej postup nie je správny. Ak by preto boli na mieste dotknutých ľudí, ktorí svoje dlhy včas vyrovnali, nič by neplatili. Súd totiž rozhodne o tom, či je zmluva medzi rozhlasom a spoločnosťou vôbec platná. Pojednávanie sa začne v polovici októbra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu