Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Kiskove lety vyvovali prudkú debatu o plytvaní: Pozrite sa koľko stojí Američanov Trump

Andrej Kiska
Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Obidvaja sa vzdali prezidentských platov. Obidvaja však míňajú peniaze daňovníkov inak. A obidvoch za to kritizujú. Podľa ministra vnútra Kaliňáka prezident Kiska prelietal na súkromné cesty milión eur. Existuje však jeden prezident, ktorého výdavky sú ďaleko väčšie.

Od čias Kiskovho prezidentovania celková suma za lety z a do Popradu, ktoré podľa Kaliňáka nesúviseli s výkonom funkcií, činí až milión eur. Kiska však od nástupu do funkcie rozdáva svoj plat. Ten so všetkým príplatkami činí okolo 9 tisíc eur.

Do dnes tak Kiska podľa výpočtov rozdal 300 tisíc eur. Treba však dodať, že prezident sa v súvislosti s lietaním vládneho špeciálu bráni, že jeho využívanie mu odporučil sám minister vnútra Kaliňák.

Kiskove výdavky schová do vrecka Donald Trump. Americký prezident zase víkenduje na slnečnej Floride. Aj keď sa podobne ako Kiska vzdal platu, jeho pobyty vo vlastnej vile stoja Američanov milióny dolárov. Trumpovo sídlo Mar-A-Lago vyjde približne podľa Judicial Watch doteraz takmer 22 miliónov dolárov.

Týmto tempom minie Trump za cesty do svojho sídla viac peňazí ako minul jeho predchodca Barack Obama za celých 8 rokov (97 miliónov dolárov).

Čísla sú z výpočtov jednej cety Baracka Obamu spred troch rokov, ktorý počas štyroch dní na Floride minul 3,6 milióna dolárov na jednu cestu. Z toho americké médiá usudzujú, že 6 ciest Trumpa za jeho prvých 80 dní vo funkcii, vychádza na takmer 22 miliónov dolárov.

Trump sa vzdal prezidentského platu vo výške 400 tisíc dolárov. Za tri mesiace tak ušetril 1,2 milióna dolárov. To je v porovnaní s takmer 22 miliónmi dolárov oveľa menej.

Viac o téme: Donald TrumpAndrej Kiska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu