Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tvrdá rana pre Slovákov a Čechov žijúcich v Británii: Koniec kúskom radosti z domova

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Blížiaci sa Brexit prinesie so sebou škodu pre mnohých Slovákov a Čechov žijúcich v Británii. Okrem toho, že sa pravdepodobne sprísnia podmienky ich pobytu, z pultov tamojších obchodov patriacich našincom sa vytratia tradičné dobroty. Majitelia obchodov s európskymi potravinami majú už teraz hlavu v smútku. Čakajú ich ťažké časy.

Britské noviny Guardian upozorňujú, že biznis prisťahovalcov v Británii, by sa po odchode z Únie mohol výrazne obmedziť. Dotknúť by sa to mohlo aj tamojších obchodníkov s česko-slovenským tovarom. Nielenže s klesajúcim počtom prisťahovalcov sa im zníži potenciálny okruh zákazníkov, ale negatívne zasiahnuť by ich mohlo aj zvyšujúce sa ceny importov. Imigrácia do Veľkej Británie klesá. Počet imigrantov sa podľa oficiálnych štatistík znížil už v minulom roku o 49 tisíc na celkový počet 273 tisíc.

Slovenský trdelník sa predáva aj v Británii
Zobraziť galériu (6)
Slovenský trdelník sa predáva aj v Británii  (Zdroj: Facebook/Halusky)

Anish a Minal Shahovci si v Británii otvorili obchod s európskymi potravinami na juhozápade Londýna v roku 2004 po tom, čo ich inšpirovala opatrovateľka zo Slovenska, tvrdí Anish pre Guardian. O dva roky neskôr sa preorientovali, svoj obchod nazval Halušky a začali predávať česko-slovenský tovar. Vypracovali sa až tak, že v súčasnosti sú najväčším importérom česko-slovenských maškŕt v Británii.

Indovia si založili obchod s názvom Halušky
Zobraziť galériu (6)
Indovia si založili obchod s názvom Halušky  (Zdroj: Facebook/Halusky)

Niektorí Briti si naše dobroty objednávajú po tom, čo skúsili dovolenku v Európe. No najväčšiu základňu zákazníkov tvoria imigranti z EÚ. A toto by mohol práve Brexit ohroziť. „Nárast spotrebných daní, napríklad, bude mať priamy dopad na naše ceny,“ tvrdí Minal. Ak by sa Británia a EÚ nedohodli na rozumnej trhovej dohode, Shahovci zvažujú, že sa presťahujú na Slovensko a zákazníkom budú dodávať tovar prostredníctvom internetového obchodu Amazon.

Analytik Harry Smit tvrdí, že cena potravín importovaných z EÚ do Británie môže narásť až o 8 percent po Brexite s tým, že nie je vylúčené, že vláda na importy uvalí tarify, čo by ich cenu zase zvýšilo.

Tvrdá rana pre Slovákov
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Halusky)

Rovnaký osud postihne aj poľských obchodníkov. Margo Kunaová dováža do Británie poľské potraviny. Následne ich predáva.  Aj ona sa obáva vyšších cien a predpovedá, že asi 10 percent poľských obchodov s potravinami skončí v priebehu dvoch rokov. Spolu s partnerom Krzysztofom Wawrzkowiczkým odišli z Poľska a založili v Británii vyššie spomínaný obchod. Margo už teraz vie o niekoľkých Poliakoch, ktorí odišli z Ostrovov alebo o tom ešte len rozmýšľajú. „Zistili sme zmenu v míňaní ľudí. Myslíme si, že si začínajú sporiť pre prípad, že sa rozhodnú odísť. Myslím, že koniec nášho biznisu je iba otázkou času,“ tvrdí pre britské noviny. A to z dôvodu, že aj pre nich sú Poliaci v Británii veľkým zákazníckym segmentom. Ekonomická neistota ich núti neotvárať ďalšie obchody a slabá libra zvýšila cenu dovozov.

Tie isté problémy by mohli postihnúť aj Slovákov. Presne pred rokom sme upozornili na rodinu Telehaničovcov. Slovenskí manželia z Košíc, ktorí si v Británii otvorili obchod so slovenskými špecialitami. „Slováci a Česi žijúci v Británii už o nás vedia a vďaka nášmu eshopu od nás objednávajú zákazníci z celého Anglicka,“ hovorí slovenský pár, ktorý obchod založil vo Warringtone zhruba pred tromi rokmi, pretože tu žije najväčšia komunita Slovákov a Čechov v Británii.

Telehaničovci
Zobraziť galériu (6)
Telehaničovci  (Zdroj: archív manželov Telehaničovcov)

Viac o téme: ObchodySlovenskoVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu