Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovensko pod drobnohľadom sveta: 20-ročná záhada malého štátu stále nevyriešená!

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Mečiarove amnestie a únos syna prezidenta Kováča zaujíma aj svet. S týmito udalosťami sa Slovensko zatiaľ nevysporiadalo. Tieto udalosti si všíma aj celosvetovo uznávaný magazín The Economist.

"Politická záhada nerozlúštená ani po dvadsiatich rokoch," opisuje časopis The Economist kauzu únosu Michala Kováča mladšieho. Mečiarove amnestie nedávali poslancom, ale aj širokej verejnosti na Slovensku poradne spávať.

Amnestie udelené v roku 1998 vtedajším premiérom Vladimírom Mečiarom sa týkajú prípadu zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča ml. do cudziny, ako aj zmareného referenda. Zo skutku zavlečenia bolo podozrievané vtedajšie vedenie SIS. S prípadom súvisí aj vražda Róberta Remiáša.

Mečiar na dôchodku

"Mečiar strávil posledné roky na dôchodku vo svojej vile Elektra." informuje web Economistu. Veci v súvislosti so zrušením amnestií rozhýbali viaceré veci. Medzi nimi bol aj film Únos.

"Fico čelí klesajúcej podpore, najmä u mladých voličov. Aj keď sa tvári, že s tým nemá nič spoločné, v jeho prvej vláde, v roku 2006, bola aj Mečiarova strana. Je tiež donútený odporom voči korupcii, ako dokazuje aj film Únos," píše politicko-ekonomický magazín.

Ako ďalej s amnestiami

Čo bude nasledovať po schválení zmeny ústavy? Schválenie hovorí o výsostnej právomoci parlamentu dostať právomoc zrušiť Mečiarove amnestie a Ústavnému súdu právomoc posúdiť toto rozhodnutie. Následne túto zmenu musí podpísať prezident Kiska. Potom by mal rokovať opäť parlament o zrušení Mečiarových amnestií a milosti Kováča mladšieho. To musí odhlasovať ústavná väčšina poslancov. Rozhodnutie tak posúdi Ústavný súd.

Viac o téme: únosAmnestieVladimír MečiarThe Economist
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu