Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Gyurcsány: Vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom sa upokojili

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány.
Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vzťahy medzi slovenskou a maďarskou stranou sú pokojnejšie, než boli pred niekoľkými mesiacmi, naznačil dnes pred novinármi v Bratislave maďarský premiér Ferenc Gyurcsány.

Zdôvodnil tak svoje rozhodnutie stretnúť sa v pondelok so slovenským premiérom Robertom Ficom, čo ešte vlani na jeseň údajne pre napätie medzi Slovenskom a Maďarskom odmietol.

"Keby sme sa stretli vtedy a tam, tak by sa pravdepodobne otvorilo viacej sporov, než v skutočnosti existovalo," povedal Gyurcsány v predvečer schôdzky premiérov štátov Vyšehradskej štvorky s portugalským predsedom vlády. Na programe má tiež samostatné rokovanie s Ficom. Dnes podvečer sa maďarský premiér stretol s predstaviteľmi Strany maďarskej koalície, ktorá zastupuje hlavne občanov maďarskej národnosti na Slovensku.

Pondelňajšia schôdzka slovenského a maďarského premiéra bude prvým rokovaním vrcholných predstaviteľov oboch štátov po tom, ako sa po nástupe Ficovej vlády vzťahy medzi susednými krajinami zhoršili. Gyurcsány totiž v minulosti vytkol Ficovi koalíciu so Slovenskou národnou stranou, ktorá čelí obvineniam z protimaďarských výrokov. Napätie vzniklo aj po tom, čo sa politici oboch strán zapojili do sporov o údajnom napadnutí študentky maďarskej národnosti Hedvigy Malinovej.

Gyurcsány: Hranica s Maďarskom do polroka zanikne >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu