Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Fico nám zlepší život, veria jeho sympatizanti

V popredí minister zdravotníctva Ivan Valentovič, za ním zľava: predseda parlamentu Pavol Paška, premiér Robert Fico, podpredseda NR SR Miroslav Číž a ministerka práce Viera Tomanová.
V popredí minister zdravotníctva Ivan Valentovič, za ním zľava: predseda parlamentu Pavol Paška, premiér Robert Fico, podpredseda NR SR Miroslav Číž a ministerka práce Viera Tomanová.

NITRA - Premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico je politik, ktorý zlepší životnú úroveň na Slovensku. Zhodli sa na tom oslovení účastníci sobotňajších osláv Dňa sociálnej demokracie v Nitre, ktoré organizovala Ficova strana Smer-sociálna demokracia.

Ficovi dôverujú, hoci za rok jeho vládnutia sa im podľa nich život zatiaľ veľmi nezlepšil. Na stretnutie s čelnými predstaviteľmi Smeru prišli stovky ľudí. "Rok je krátka doba na to, aby boli nejaké hmatateľné výsledky, ale myslím si, že urobila (vláda) dosť," povedala ČTK Anna Martineková. "Ešte je skoro robiť uzávery, ukáže sa v ďalších rokoch, " dodal Ján Dérer, ktorý do Nitry pricestoval z Kremnice.

K spokojnosti návštevníkov prispel okrem príjemného slnečného dňa aj sprievodný kultúrny program a občerstvenie zdarma. "Je tu vynikajúco, som spokojný," pochvaľoval si východniar František Podracký z Krompách. Náladu mu neskazilo ani to, že na "gulášik" či fazuľovú polievku bolo potrebné vystáť rad.

Záujem návštevníkov potešil aj premiéra Fica. "Keby ľudia verili tomu, čo píšu noviny, čo vysielajú rádiá a čo vidíme v televízií, tak by ste sem určite neprišli," poznamenal Fico, ktorý dlhodobo čelí kritike médií.

Oslavy Dňa sociálne demokracie organizoval Smer-SD druhýkrát ako spomienku júnových udalostí z roku 1905, ktoré podľa predstaviteľov strany viedli k vzniku slovenského sociálnodemokratického hnutia. Vlani prišiel krátko pred parlamentnými voľbami podporiť oslavy sociálnej demokracie do Bratislavy aj vtedajší český premiér a predseda Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD) Jiří Paroubek.

Rok Ficovej vlády: Čo nám dal a čo vzal


Včera uplynul presne rok od posledných parlamentných volieb. Tie sa do povedomia Slovákov zapísali niekoľkými novinkami. Účasť bola historicky najnižšia, hlasovať sa dalo aj poštou a o budúcnosti krajiny sme rozhodovali len v jeden deň. Pravica sa po ôsmich rokoch vládnutia porúčala do opozície, k moci sa dostali sociálni demokrati. Zisťovali sme, ako sa takmer za rok od volieb zmenil život nováčikov medzi politikmi a ich voličov.

Čo sa udialo?


EKONOMIKA
 Vláda zaviedla takzvanú milionársku daň.
 Daň z pridanej hodnoty na lieky sa znížila z 19 na 10 percent.
 Zanikli 20- a 50-korunové poplatky v zdravotníctve.
 Vláda sa zaviazala, že Slovensko prejde od 1. januára 2009 na euro.
 Kabinet tlačí na ceny energií. Nedarí sa zabrániť rastu cien benzínu, plyn a elektrina výrazne nezdraželi.

SOCIÁLNE VECI
 Príspevok na prvé dieťa sa zvýšil z 11-tisíc na 15 640 Sk.
 Penzisti dostali vianočný bonus k dôchodkom od 1 500 do 2 000 korún.

ZAHRANIČNÁ POLITIKA
 Z Iraku odišli slovenskí vojaci.
 Vládne strany sú v medzinárodnej izolácii.

RODINKÁRSTVO
 Do podnikov s účasťou štátu sa dostali viacerí rodinní príslušníci a blízki politikov vládnej koalície.
 Vymenilo sa vedenie polície, tajných služieb a orgánov štátnej správy.

Odborník:
Žiadne prekvapenie

Vládna trojka má aj rok po voľbách medzi občanmi relatívne vysokú podporu, čo doteraz nebolo zvykom. Podľa sociológa Pavla Haulíka z MVK za to môže najmä štýl Smeru. „Vláda neurobila nič, čo by zásadným spôsobom zmenilo reformy, len začala inak komunikovať s verejnosťou,“ podotkol. Vďaka pravicovej predchodkyni ťaží z dobre fungujúcej ekonomiky. „Môže teda robiť kroky, ktoré by jej mali umožniť uspieť aj v budúcich voľbách,“ dodal Haulík.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu