Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Smrteľná epidémia v Rumunsku a Maďarsku... a báť sa môžu aj Slováci, vieme prečo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Vďaka povinnému očkovaniu si už na Slovensku nedokážeme predstaviť, že by sme na osýpky zomierali. To však nemôžu povedať napríklad obyvatelia Rumunska, kde vypukla epidémia osýpok. Ako teraz informovali maďarské médiá, osýpky už vyčíňajú aj na juhu Maďarska.

V juhomaďarskom meste Makó museli uzavrieť nemocnicu po tom, ako u desiatich zdravotníkoch zaznamenali príznaky ochorenia na osýpky. Podľa spravodajského servera Hirado.hu je veľmi pravdepodobné, že infekcia pochádza z Rumunska, kde v uplynulom roku ochorelo na túto chorobu vyše 3 000 ľudí.

Nádej pre nakazených vírusom HIV: Lekári majú v rukách tromf, vďaka liečbe rakoviny!

V prípade piatich pracovníkov nemocnice v Makó laboratórne testy potvrdili toto vírusové infekčné ochorenie sprevádzané vyrážkami. Nemocnica neprijíma nových pacientov a zrušili aj plánované operácie, povedal hlavný štátny lekár Tamás Szentes, podľa ktorého ochoreli najmä pracovníci oddelenia intenzívnej medicíny.

V Rumunsku osýpky zabíjali

V zdravotníckych zariadeniach miest pri rumunských hraniciach bude potrebné zaočkovať časť zamestnancov proti osýpkam, pričom Szentes nevylúčil, že zaočkujú aj pacientov tamojších nemocníc.

V Maďarsku zaznamenali osýpkové onemocnenia naposledy v roku 2003. V Rumunsku na zdravotné komplikácie pri tejto nákaze zomrelo v uplynulom období jedného roka 16 ľudí. Najviac infekcií zaznamenali práve v oblastiach blízkych k maďarským hraniciam, píše Hirado.hu.

Lokalizácia výskytu osýpok v Rumunsku. Zdroj: Cnscbt.ro
Zobraziť galériu (3)
Lokalizácia výskytu osýpok v Rumunsku. Zdroj: Cnscbt.ro  (Zdroj: cnscbt.ro)

Aj slovenskí rodičia deti nedávajú očkovať

Podľa vyjadrenia hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) Zuzany Drobovej máme na Slovensku osýpky momentálne pod kontrolou, hoci nemôžeme hovoriť o stopercentnej zaočkovanosti obyvateľstva proti osýpkam. Zaočkovanosť detí narodených v roku 2014 totiž dosiahla len 94,9 percenta, teda neprekročila požadovaných a obvyklých 95 percent. Pokles sa týka štyroch krajov – Bratislavského (92,9 %), Trenčianskeho (92,1 %), Banskobystrického (94,2 %) a Košického (94,6 %).

Ako ďalej doplnila Drobová, kľúčovým momentom v boji proti osýpkam bolo zavedenie povinného očkovania detí v roku 1969, po ktorom sa šírenie osýpok na území Slovenska podarilo úplne zastaviť. Naposledy sa u nás osýpky objavili v roku 2012, pričom šlo o importované ochorenie. V prípade zvýšenej migrácie osôb a zníženej očkovanosti by však mohla nákaza znova prepuknúť aj u nás.

Smrteľná epidémia v Rumunsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

 

Viac o téme: OčkovanieOsýpky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu